×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Uticaj vokalne rehabilitacije na kvalitet života laringektomiranih pacijenata

Mila Bunijevac (autor)

Uticaj vokalne rehabilitacije na kvalitet života laringektomiranih pacijenata
916 din
U korpu

Monografija ,,Uticaj vokalne rehabilitacije na kvalitet života laringektomiranih pacijenata” podeljena je u osam poglavlja. Veoma je sistematizovana i predstavljena hronološkim redom.
U prvom poglavlju iznete su anatomske karakteristke i funkcije larinksa, dok drugo poglavlje govori o glasu odnosno fizičkim, fiziološkim i muzičkim osobinama glasa. U trećem poglavlju pažnja je posvećena karcinomu larinksa, etiologiji, predisponirajućim faktorim, epidemiologiji malignih tumora larinksa, kao i metodama lečenja. Velika pažnja u četvrtom poglavlju posvećena je rehabilitaciji glasa i govora laringektomiranih pacijenata. Pomenute su sv

e metode ovladavanja govora, kao i njihove prednosti i nedostaci. Peto poglavlje bavi se kvalitetom života ovih pacijenata, odnosno nastojanju da ovi pacijenti imaju dobar kvalitet života i u bolesti. U šestom poglavlju na precizan i jasan način opisuje se uticaj prediktora na kvalitet života laringektomiranih pacijenata, dok se u sedmom iznosi procena kvaliteta života ovih pacijenata subjektivnim metodama ali i njihova komparacija sa objektivnim merenjima koji su se u većoj ili manjoj meri podudarali. Najznačajniji zaključci koji se odnose na uticaj vokalne rehabilitacije na kvalitet života laringektomiranih pacijenata izneti su u osmom poglavllju na jasan i precizaan način.
Osnovni cilj je pacijentima s teškim govornim hendikepom omogućiti lakšu resocijalizaciju, kao i maksimalno ublažavanje teških psiholoških, socijalnih i profesionalnih problema što se pozitivno može odraziti na njihov kvalitet života.
Sadržaj ove monografije čini je vrednom knjigom namenjenoj studentima, zdravstvenim stručnjacima i naučnicima, u prvom redu stručnjacima koji se bave govornom rehabilitacijom i istraživanjima iz oblasti govorne rehabilitacije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Socijalni rad
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Visoka škola socijalnog rada; 2019; Broširani povez; latinica; 24 cm; 115 str.; 978-86-81394-10-6;