knjizara.com
Ustav Republike Srbije i aktuelna pravna praksa

Ustav Republike Srbije i aktuelna pravna praksa
rasprodato

Novi Ustav Republike Srbije prvi je posle uspostavljanja državne samostalnosti i osnov ustavnog poretka zasnovanog, iznad svega, na neophodnosti očuvanja teritorijalne celovitosti, primeni međunarodno usvojenih standarda u oblasti zaštite ljudskih i građanskih prava, novim rešenjima pitanja svojinske strukture, koncepciji obezbeđenja šire autonomije i ubrzanog razvoja regionalnih i lokalnih samouprava, i dr. Zbog su

štinske važnosti aktuelnog procesa i problema definitivnog razrešenja statusa Kosova i Metohije - priređivač sasvim opravdano čitaocu, iza sadržine ustavne Preambule, predstavlja Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti OUN, a potom daje prikaz kompletnog ustavnog teksta i Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, na jasan i pristupačan način, što tekst čini korisnim različitim kategorijama čitalaca.
Upravo u nastojanju da se materija i osnovne informacije o ustavnom životu učine dostupnim što širem krugu čitalaca, dat je i prikaz najopštijih pojmova ustavnosti i pojedinih instituta (npr. pravni i politički karakter i struktura i sistematika ustava, istorijat, referendum, biračko pravo, itd.). Prezentovana sadržina je jedinstveno prihvaćena u teoriji i praksi, a prikazana sasvim jednostavnim i razumljivim jezikom.
Priređeni materijal karakterističan je po tome što se, iza svake norme aktuelnog Ustava, kontinuirano evidentiraju ranija ustavna rešenja. Verziranijim korisnicima to omogućava da, sa lakoćom i "na licu mesta", uoče novine i razlike (formulacija npr. načela narodne - građanske suverenosti, definicije teritorije, uspostavljanja nove svojinske strukture, itd.). Od posebnog značaja je i prikaz onih zakonskih i podzakonskih akata, čijom primenom se ustavne norme ostvaruju u pravnom životu, što je od posebnog interesa za one korisnike čija se praktična delatnost odnosi na ovaj segment primene prava.
Zbog toga, dakle, priređeni materijal predstavlja koristan izvor kako za čitaoce koji stiču osnovna znanja (npr. kandidate za polaganje stručnih, pripravničkih i drugih ispita, a koji - zbog svojih drugačijih obrazovnih vokacija - imaju potrebu upravo za ovakvim, lapidarnim a jasnim i celovitim tekstom), tako i za verzirane korisnike, kojima može poslužiti kao dnevno potreban konsultativni izvor u praktičnoj delatnosti, i to zbog sistematične prezentacije odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa koji su u ovom trenutku na snazi.
Prilog: Potpun tekst novog Ustava i Ustavnog zakona za sprovođenje ustava.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ustavi
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Poslovni biro; 2007; ćirilica; 24 cm; 240 str.; 978-86-7889-263-9;