Udžbenici i nacionalno vaspitanje u Srbiji

(1878-1918)

Aleksandra V. Ilić (autor)

Udžbenici i nacionalno vaspitanje u Srbiji

1021 din

U korpu

U ovoj studiji razmatra se, prostorno i hronološki omeđena, relacija društvo-vaspitanje-udžbenik. Predmet našeg interesovanja je uloga udžbenika u nacionalnom vaspitanju učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji u periodu od 1878. do 1918. godine. Uvodni deo studije sadrži obrazloženje navedenih hronoloških granica, pojmovna određenja nacije i nacionalnog obrazovanja, zatim prikaz izvora, literature i uzorka udžbenika kao i metodološki put koji smo pratili proučavajući ih. U prvom poglavlju predstavljamo širi, društveno-politički i uži, pedagoški kontekst vaspitanja u Srbiji krajem XIX i početkom XX veka.

U poglavljima koja slede pratimo nacionalnu problematiku u udžbenicima iz decenije u deceniju od priznanja državne nezavisnosti Srbije 1878. do razdoblja ratova i državnog ujedinjenja Srba sa Hrvatima i Slovencima 1918. godine.
-------------------------
Mukotrpan je put od školskog rada (magistarska teza) do priređivanja knjige. To se i u ovom slučaju (rukopisu) pokazalo na najbolji mogući način. Koleginica ?leksandra Ilić imala je pred sobom u metodološkom smislu i više nego težak zadatak da svoju magistarsku tezu Udžbenici i nacionalno vaspitanje u Srbiji (1878-1918) oslobodi upravo elemenata školskog rada odnosno nedostataka koji su neizbežni u toj fazi naučnog i istraživačkog razvoja. Za tako nešto imala je i dovoljno znanja, upornosti ali i hrabrosti koju mora da poseduje autor koji piše o ovako zahtevnoj temi. Kažemo zahtevnoj jer se za njenu obradu podrazumevaju raznovrsna stručna znanja i veštine: od pedagoških, istoriografskih do onih koji pripadaju filozofiji i sociologiji.
dr ?rsen Đurović (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Obrazovanje
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2010; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 265 str.; 978-86-86563-73-6;