knjizara.com
U šumi prijestolnica

Karl Markus Gaus (autor)

U šumi prijestolnica
rasprodato

Putovati, otputiti se nekamo, otići iz svoje svakodnevice i doživjeti nešto u suvremenom je svijetu postalo obaveza. No rijetki su putnici koji svijet oko sebe, pa čak i najmanji odlazak, mogu promatrati širom otvorenim očima. Rijetki su oni koji vide što većina ne vidi, oboružani predznanjima i dovoljno srčani da bez predrasuda stvarno otputuju. Karl-Markus Gauß, jedan od najvećih suvremenih europskih esejista, putnik koji sa sobom ne nosi bedeker, već enciklopedijsko znanje, obilazi sadašnje i bivše metropole, no najviše ga zanimaju prijestolnice duha. I kamo god da dođe, zapitkuje i zapisuje te otkriva zaboravljene ili zagubljene osobe i predmete. Pritom je sasvim

svejedno vodi li nas u Beč ili Bruxelles, u Beograd ili Kočevje, po Šleskoj ili Siciliji, po trgovima, crkvama ili bibliotekama – u svakom odlomku sudaraju se povijest i sadašnjost i jedni drugima smiješe se pisci i političari.

Recept Gaußova pisanja naizgled je jednostavan; u njemu ima od svega ponešto: i putovanja, i kulturne povijesti, i anegdota, i vlastitih doživljaja, i mračnih nepoznatih detalja, ali samo pravi kuhar i gurman zna kako sve to staviti u prave omjere i kako od jednostavnih namirnica napraviti vrhunsko jelo – U šumi prijestolnica književni je Kaiserschmarn i vrhunsko delikatesno vino.

“Knjiga otkrića i otkopanih tragova, autobiografski utemeljena kartografija Europe... Neodoljivo privlačno štivo.” (Ilma Rakusa)

“Karl-Markus Gauß propješačio je kulturnu povijest Europe. Povijest prepunu propalih utopija i propuštenih mogućnosti – blistavo napisano i duboko promišljeno.” (Neue Zürcher Zeitung)

“Kakva je ovo knjiga? Recimo da je jednostavno turistički vodič, no ipak sasvim poseban i neizmjerno vrijedan.” (Der Freitag)


Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Fraktura; 2016; latinica; 21 cm; 227 str.; 978-95-326-6787-5;