knjizara.com
U službi srpskom narodu - Memoarski i drugi zapisi
memoarski i drugi zapisi

Dobroslav Jevđević (autor)

U službi srpskom narodu - Memoarski i drugi zapisi
1496 din
Stara cena: 1760 din
U korpu

Jevđević je od rane mladosti bio veoma poznat. Godine 1914. učestvovao je u Sarajevskom atentatu, kao član Mlade Bosne. Prvi svetski rat provodi u austrougarskom logoru u Aradu, a po padu crno-žute monarhije dolazi u Novi Sad, na čelu bivših logoraša preuzima vlast i dočekuje srpsku vojsku. Dvadesetih godina spadao je u red najpolularnijih novosadskih političara (na izborima je dobijao 6.000 glasova). Izdavao je više listova koji su zabranjivani i ukidani, bio potpredsednik Orjune i Narodne odbrane.
Godine 1941. Jevđević preuzima komandu nad ustanicima u Hercegovini i Istočnoj Bosni. Do sastanka sa Dražom jula 1942. je vojni koman

dant, a od tada politički lider Srba zapadnih krajeva. U poslednjoj fazi rata komanduje Ličkokordunaškim i Primorskim korpusom. U emigraciji, sa vojvodom Momčilom Đujićem osniva Organizaciju srpskih četnika „Ravna Gora“.Jevđevićeva knjiga beleži ključne momente iz međuratnog doba, iz četničke borbe i potom emigracije. Naročitu vrednost knjizi daje do sada najbolji opis četničke idologije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Četnički pokret
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Pogledi; 2. izdanje, 2021; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 383 str.; 978-86-81014-09-7;