knjizara.com
U potrazi za svetinjom - Adventizam sedmoga dana i američki san

Malkom Bul, Kit Lokart (autor)

U potrazi za svetinjom - Adventizam sedmoga dana i američki san
1100 din
U korpu

Ovo je prva knjiga koja otkriva raznolikost i zanačaj adventističkog iskustva. Ona analizira adventističko teološko nasleđe, razvoj i socijalne institucije. Za razliku od mormona i Jehovinih svedoka, adventisti nikad nisu stekli notornost otvorenim suprotstavljanjem državi, ali nisu ni deo glavnog toka protestantizma koji održava nacionalni religiozni identitet.
Uprskos činjenici da je jedan od najvažnijih religioznih pokreta potekao u Sjedinjenim Američkim Državama, adventizam sedmoga dana naširoko je neshvaćen. Njegova orga

nizaciona i finansijska struktura, misionarski uspeh, stav prema zdravlju, odnos prema državi i karakter njegove umetnosti sve to otkriva njegovu ambivalentnu poziciju u američkom društvu i njegovu devijantnu reakciju na američki san. Kao što je Amerika nudila utočište generacijama imigranata iz Evrope, tako adventizam pretenduje da pruži utočište od Amerike. Predstavljajući sebe kao alternativu Republici, crkva je uskoro počela da deluje kao alternativa Americi na socijalnom području, budući da su adventisti reduplicirali institucije i funkcije američkog društva. Po svim tim aspektima, adventizam se čini ambivalentan. Bul i Lokart dokazuju da je upravo ambivalentnost adventističkog odnosa prema Americi izvor njegovog identiteta i uspeha.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD , Istorija crkve
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Mediterran Publishing; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 447 str.; 978-86-86689-55-9;