knjizara.com
U Bogorodičinom vrtu
Bogorodica i Boka Kotorska - barokna pobožnost zapadnog hrišćanstva

Saša Brajović (autor)

U Bogorodičinom vrtu
rasprodato

Knjiga nam predstavlja dobro znanu Boku Kotorsku kao metaforu Bogorodičinog vrta na zemlji. Zbog velikog broja crkava, oltara, slika, ikona, skulptura, pesama i proznih dela, kao i drugih formi pobožnosti prema Bogorodici, Bokokotorski zaliv se ovde prikazuje kao celina koju je posve oblikovala ova posvećenost njoj. Istovremeno, svojom naobičnom morfološkom strukturom i lepotom Boka je toj posvećenosti dala jedinstven pečat.
Proslavljanje Bogorodice svuda u Boki Kotorskoj, dosad sintetički neobrađeno, predstavljeno je ovde kao sveobuhvatan fenomen kroz koji se može jasno i potpuno sagledati celokupna društvena istorija ovog područja. U knjizi se

prati razvoj Bogorodičinog kulta od srednjeg veka i renesanse i, posebno, njegovo cvetanje u baroku. Izučavaju se strukturalni elementi kojima se gradi slika o Boki Kotorskoj kao Bogorodičinom vrtu na zemlji - sakralna topografija terena, specifičnost bogosluženja, relikvije, čudotvorne ikone, votivni darovi, oblikovanje crkava, programi njihove slikane i skulpturalne dekoracije, raznorodni izrazi popularne pobožnosti, gradske ceremonije. Pažnja je usmerena na kreatore Boke kao Bogorodičinog kraljevstva: humaniste, sveštenike, religiozne redove, članove bratovština, pojedince-mecene.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bogorodica , Ikonografija , Boka Kotorska , Likovna umetnost , Likovi
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Plato; 2006; latinica; 24 cm; 418 str.; 86-447-0356-0;