knjizara.com
Kada plivaš

Rastko Šejić (autor)

Kada plivaš
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Poema „Kada plivaš” pesnika, novinara i reditelja Rastka Šejića, posvećena je Boki i plivanju. Ova knjiga je poetski doživljaj Boke i krtoljskog mikrosveta koji se koleba između čistog i netaknutog mediteranskog ambijenta i novog doba koje na jahtama želi da zauzme i pokori taj svet. Knjiga „Kada plivaš” je pevanje „na dah” koje je nastajalo u dugom periodu autorovog života i shvatanja Boke i njenog sveta.
Pre nego što će ispričati televizijsku priču „Boka primorska” Šejić je u centar fjorda ispod Lovćena postavio svoju poetiku, bokeljsku i ličnu mitologiju, kao i snažni društveni angažman, bolan i ironičan, duhovit i ciničan.
Između zamaha ruku i nemirnih talas

a, autor ne beži ni od obalskih letnjih prizora koji podsećaju na bokeljske motive slika Voja Stanića. On ulazi u vodu: „Preskačući podgrejane leševe / Prosute po pesku”. Šejić se, po rečima recenzenta, Željka Komnenovića, kroz plivanje nemilice igra, duhovito analizira, seća se i vraća slike detinjstva i nudi nam hologramske projekcije Boke i bokeljske letnje svakodnevice.

Reč autora
„Ova knjiga je bila potreba za sabiranjem moje stalne želje za pisanjem i jednom celinom. Ovo jeste redakcija ogromne potrebe da se iskaže zatvorenost ili neki momenat u kojem moraš da se izboriš sa samim sobom, a da to ima smisla. Moraš da objasniš da prostor Boke u kom se sjajno osećam, gde su neki ljudi sa kojima je gušt pričati, da to zaslužuje priču koja se mora podeliti – pre svega s morem.” – Rastko Šejić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Boka Kotorska
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 111 str.; 978-86-515-2122-8;