knjizara.com
Tumačenja tumačenja

Nenad Nikolić (autor)

Tumačenja tumačenja
900 din
U korpu

Eseji i studije u njoj sakupljeni tumačeći tumačenja književnog dela, pisca ili fenomena pozivaju na dalja tumačenja, vođeni uverenjem da su istrajni razgovori u kojima do izražaja dolaze duh nijanse i postepeno preslaganje smisla jedini način na koji se vrednosti mogu očuvati u vremenu: kroz tumačenja delo jedino i postoji kao delo, njihovim menjanjima živi i traje.

Biblioteka PREPLETI objavljuje savremene radove iz oblasti humanističkih nauka, koji pružaju čitanja književne tradicije i savremene književnosti. Preplitanje vre

mena pisanja i vremena čitanja, preplitanje tumačenja, preplitanje vremena stvaranja književnih dela i vremena njihovog vrednovanja – interpretativni je okvir ove biblioteke.

Nekoliko bitnih figura srpske kulture – Dositej, Vuk, Laza Kostić, Stevan Sremac – jedno od najvećih pitanja evropske kulture – tragedija i tragičko – i njihovi pronicljivi tumači – Radovan Beli Marković, Ivo Andrić, Slobodan Jovanović, Dragan Stojanović, Petar Milosavljević, Zorica Nestorović, Soja Jovanović, Zdravko Šotra, Jovan Hristić, Dušan Kojić Koja i Milo Lompar – junaci su ove knjige. Eseji i studije u njoj sakupljeni tumačeći tumačenja književnog dela, pisca ili fenomena pozivaju na dalja tumačenja, vođeni uverenjem da su istrajni razgovori u kojima do izražaja dolaze duh nijanse i postepeno preslaganje smisla jedini način na koji se vrednosti mogu očuvati u vremenu: kroz tumačenja delo jedino i postoji kao delo, njihovim menjanjima živi i traje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Neopress; 2017; Broširani povez; ćirilica; 19 cm; 227 str.; 978-86-88895-82-8;