knjizara.com
Trčanje : globalna istorija

Tur Gutos (autor)

Trčanje : globalna istorija
2178 din
U korpu

Originalna, smešna i jedinstvena priča svetske istorije trčanja biće pravo otkriće za čitaoce. Autor neverovatnim pričama vodi čitaoca kroz istorijat trčanja i pokazuje koji značaj je ono imalo za čovečanstvo. Pored istorijskih podataka, zanimljivosti i različitih razloga zbog kojih se trči, autor se bavi i razmatranjima o korisnosti trčanja po zdravlje, obućom koja se koristila, rasnim predispozicijama, džogingom kao terapijom, gradskim maratonima, dopinzima.
Knjiga prepuna zanimljivosti
Kako je pre četiri milenijuma sumerski kralj Šulgi u okviru verskih svečanosti pretrčao ukupno 320 kilometara ostvarivši izuzetan fizički poduhvat. * U starom Egiptu fara

on je trčeći morao da dokaže da je vitalan i sposoban da vlada. * Carstvo Inka imalo je profesionalne trkače. * U staroj Grčkoj postojao je ritual plodnosti za mlade devojke tokom kojeg bi one nage trčale preko obrađenih plodnih polja kako bi im snaga zemlje dala plodnost i potomstvo. * U periodu Rimskog carstva, poznati lekar Galen koji je vodio brigu o zdravlju gladijatora, preporučivao im je da spreče gojaznost trčanjem. * Na svetoj planini Hijen u Japanu, živi red monaha poznatih kao monasi–maratonci. * Počev od 17. veka pa narednih 200 godina u Engleskoj su se održavale trke za žene, a gorštačke igre u Škotskoj su uticale na razvoj savremene atletike. * Kakav značaj je imalo trčanje Indijancima.
Ova knjiga je objavljena u više zemalja širom planete – u Velikoj Britaniji, Rusiji, Koreji, Kini, Italiji, Švedskoj, Holandiji, Japanu, Egiptu, Nemačkoj, Brazilu, Turskoj, Češkoj, Slovačkoj – i njeno trčanje ka čitalačkoj publici se nikako ne zaustavlja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Trčanje
Ostali naslovi iz oblasti: Sport i hobi

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2017; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 447 str.; 978-86-17-19531-9;