knjizara.com
Terorizam i vanredne situacije

Predrag Marić (autor)

Terorizam i vanredne situacije
1320 din
U korpu

Terorizam je u drugoj dekadi XXI veka postao realna pretnja za društvo i državu, ali i globalna pojava koja ugrožava skoro sve zemlje u većem ili manjem obimu.
Poslednjih godina primetan je tradicionalni terorizam usmeren na ubijanje ljudi (eksplozije, upotreba vatrenog oružja), mada ne zaostaje ni tehnološki terorizam, kada se teroristički akti vrše uz primenu složenih tehničkih sredstava (velikih putničkih aviona, plovnih sredstava) i usmereni su na objekte tehnosfere (soliteri, državne ustanove, hoteli, pozorišta, sudovi, avioni, vozovi). Terorizam je

u stanju da u svrhu svojih kriminalnih ciljeva iskoristi savremena naučno-tehnička dostignuća kao sredstva terorističkog delovanja (npr. nuklearno oružje), pri čemu bi moguće posledice imale karakter vanrednih situacija sa katastrofalnim razmerama.Vanredne situacije izazvane terorizmom predstavljaju kompleksni oblik krize koji se može javiti u društvu, jer su njene posledice trenutne, ali i dugotrajne i zahtevaju ogromne napore društvene zajednice da se otklone i prevaziđu.
Osnovni ciljevi integrisanog sistema upravljanja u vanrednim situacijama izazvanim terorističkim napadom su stvaranje optimalnog političkog modela upravljanja, koji ima zajednički imenitelj u formulisanju strategijskog rukovodećeg sistema u vanrednim situacijama izazvanih terorizmom.
U prvom poglavlju monografije definisani su pojmovi terorizam, vanredne situacije, kriza, katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama. Drugo poglavlje posvećeno je analiziranju specifičnosti upravljanja vanrednim situacijama kao posledicama terorističkih akata u zemljama EU, SAD, Rusiji i dr. Sadržina trećeg poglavlja je vezana za definisanje modela upravljanja vanrednim situacijama kao posledicama terorističkih akata u Republici Srbiji.
Smisao i značaj ovog rada je da naučnoj, stručnoj i široj javnosti prikaže i predstavi stvarni sadržaj i funkciju integrisanog upravljanja u vanrednim situacijama izazvanim terorizmom u Republici Srbiji, jer političke, pravne, ekonomske, kao i nauke o bezbednosti nisu do sada ovu oblast u naučnom i stručnom pogledu posmatrale kao model strategijskog upravljanja vanrednim situacijama u uslovima terorizma.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Terorizam
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Akademska misao; 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 120 str.; 978-86-7466-615-9;