knjizara.com
Radikalizacija društva i terorizam

Dragan Živaljević (autor)

Radikalizacija društva i terorizam
2970 din
U korpu

Ova knjiga je veoma vredan ogled o savremenoj radikalizaciji društva kao procesu usvajanja ekstremnih mišljenja, stavova i uverenja. Svaka radikalizacija je danas ne samo prepreka za harmonizaciju društva zbog odbijanja svih kompromisnih alternativa, već i fenomen tesno isprepleten sa ekstremizmom, a često i sa terorizmom, te kao takva predstavlja ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti. Posebno je društveno korisno autorovo promišljanje najboljeg mogućeg odgovora na radikalizaciju i predstavlja značajan doprinos uvećanju bezbednosti svakog savremenog društva.

Aka

demik Dragan Simeunović

Tema i sadržaj ove monografi je je od izuzetnog i naučnog i društvenog značaja. Posebno vredno pažnje je autorovo umeće da na originalan način objasni društveni ambijent razvoja i faktora rizika političkog ekstremizma, radikalizacije i terorizma. Takođe, u tekstu se umešno prepliću autorova iskustva dugogodišnjeg rada u službi bezbednosti i njegovog naučnog rada iz oblasti društvenih i političkih nauka. U naučnom smislu, autor se odlično kreće između različitih naučnih disciplina i iskazuje interdisciplinarno opredeljenje u tumačenju analiziranih pojava. Autor problematizuje i pitanja načina i izazova politika suzbijanja terorizma na jasan i jezgrovit način.

Prof. dr Aleksandar Jugović

Uz perspektivu političkih i bezbednosnih nauka istaknutija je sociološka perspektiva (posebno perspektiva socijalne psihologije i psihologije grupa, kao i sociologije kulture), perspektiva komunikologije, psihologije, defektologije, a u pojedinim tematskim celinama razmatrani su i pravni aspekti konkretnih problema tj. u osnovi primenjivano teleološko tumačenje pravnih akata. Za pohvalu je i spremnost autora da neretko implicitno ili eksplicitno iskaže svoje stanovište povodom određenih društvenih i političkih tokova (iz nedavne prošlosti, delom i aktuelnih), tačnije, povodom određenih društvenih tendencija i političkih projekata koji su činili, ili neki i dalje čine, najšire preduslove procesa radikalizacije u Srbiji.

Dr Predrag Pavlićević

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Terorizam
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2022; Broširani povez; latinica; 23 cm; 267 str.; 978-86-519-2682-5;