knjizara.com
Tako je pisao Jalom
umetnost pisanja terapijskih priča

Džefri Berman (autor)

Tako je pisao Jalom
1265 din
U korpu

Jedinstvena i sveobuhvatna studija o Jalomovom psihoterapijskom i književnom radu, o razvoju i dometima dva Jalomova identiteta i dve njegove karijere: kao egzistencijalnog psihoterapeuta i kao kreativnog pripovedača. Jer, niko nije bolje pisao o umetnosti psihoterapije i psihoterapiji kao umetnosti, i niko nije tako spretno spojio ove dve karijere kao Irvin Jalom.

– Ja pripadam onim čitaocima dela Irvina Jaloma kojima odmah nakon prve stranice postane savršeno jasno da će pročitati i sve ostale i poslušati svaku njegovu reč. Odmah sam počeo da mu verujem i to me ne napušta već mnogo godina. Razumeo sam

ga kao da je pisao specijalno za mene (što vam zvuči jasno, mada pomalo nespretno i uobraženo) – napisao je u predgovoru Džefri Berman, profesor engleske književnosti i autor ove knjige, precizno opisavši kako se oseća kad čita Jaloma, ali i objašnjava svoje razloge za pisanje ove knjige.
Knjiga hronološkim redom donosi detaljne prikaze Jalomovih udžbenika, romana i psihoterapijskih priča – od udžbenika Teorija i praksa grupne psihoterapije, preko Egzistencijalne psihoterapije, Grupne psihoterapije bolničkih pacijenata, zatim knjiga Svakim danom sve bliže, Krvnik ljubavi, Kad je Niče plakao, Ležanje na kauču, Smisao života, Čari psihoterapije, Lečenje Šopenhauerom, Gledanje u sunce, Problem Spinoza, Jedan dan pa sve do dokumentarnog filma Lečenje Jalomom iz 2014. godine i njegove memoarske knjige O sebi iz 2017. godine, kojom se oprašta od čitalaca nakon spisateljske karijere duge pola veka. Hronološki pristup omogućio je Bermanu da prati kako, kada, gde i zašto Jalom menja mišljenje o određenim stvarima, da otkrije zašto je Jalom najuticajniji zagovornik terapeutovog samootkrivanja pred pacijentima i klijentima i zašto njegova dela cene i profesionalci, koji se bave mentalnim zdravljem, ali i obični čitaoci.

O UMETNOSTI PSIHOTERAPIJE I PSIHOTERAPIJI KAO UMETNOSTI
• Od Grupne psihoterapije do oproštajne knjige O sebi.
• O važnosti življenja punim plućima.
• O samorazotkrivanju terapeuta kao temelju Jalomovih dela.
• O Jalomovoj jedinstvenoj sposobnosti da prizna svoje strahove i nesigurnosti.
• Psihoterapeut na psihoterapiji.
O JALOMOVIM PRIČAMA KOJE SE UBRAJAJU U KLASIKE KNJIŽEVNIH STUDIJA SLUČAJA

Priređivanje i pisanje knjige o Irvinu Jalomu bila je najmanje skupa i najefektnija psihoterapija koju sam imao. Pisanje o Jalomu je bilo fascinantno i lekovito, afirmisalo je život.
Džefri Berman, autor knjige

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihoterapija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Psihopolis institut; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 430 str.; 978-86-6423-067-4;