knjizara.com
Savremena terapija novom odlukom
relacioni pristup terapije novom odlukom u transakcionoj analizi

Toni Vajt (autor)

Savremena terapija novom odlukom
1100 din
U korpu

Knjiga predstavlja osvrt na psihoterapijski pristup koji se naziva transakciona analiza (TA), koju je prvobitno razvio Erik Bern kasnih 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i koja je opstala sve do danas. Pod okriljem TA razvile su se u međuvremenu različite škole, a ova knjiga se bavi sa dve od njih – terapijom novom odlukom i relacionim pristupom TA. Autor knjige postavlja ključno pitanje da li ova dva pristupa mogu koegzistirati i međusobno se dopunjavati tako da se iz oba pristupa uzme ono najbolje i da se iskombinuju u jednom, sveopštem pristupu.

Terapiju novom odlukom osmislili su davnih godina Robert i Meri Gulding i za razliku od mnogih drugih izdražala je test vremena. Specifičn

ost ove terapije je da ona malo govori o upotrebi psihoanalitičke teorije i koncepata koji su gotovo izmešteni iz TA. Međutim, škole druge generacije transakcione analize vratile su psihoanalizu i dale joj značajno mesto u TA, što nas dovodi do pravog pitanja – da li je vraćanje psihoanalize u TA ispravna star? Da li je to pomalo nefer prema relacionoj TA koja mora da se izgradi u oblik koji nije veran njenoj psihoanalitičkoj prirodi? Autor u knjizi tvrdi da TA i aspekti psihoanalize mogu koegzistirati, što nam omogućava da imamo psihoterapijski pristup koji uključuje i terapiju novom odlukom i relacionu TA.

Knjiga pokriva mnoge oblasti, kao što su ugovori, Igre i odigravanja, zastoji, različite vrste lečenja transferom, relaciona TA i zabrane, rane odluke i prekidi u odnosima i tako dalje, uz to sve vreme opisujući kako različiti koncepti iz relacione TA i terapije novom odlukom mogu koegzistirati. Na dubljem nivou, autor se bavi i filozofskim pitanjem „Da li je moć zaista u klijentu?“, ili je delimično i u odnosu između terapeuta i klijenta, a zaključak jeste da je moć u klijentu i terapijskom odnosu. Knjigu završavaju dva poglavlja, u jednom Toni Vajt razmatra temu demona, a u drugom se bavi Minhauzenovim sindromom preko posrednika.

TERAPIJA NOVOM ODLUKOM – TERAPIJA KOJA JE IZDRŽALA TEST VREMENA

• O dve škole TA: terapiji novom odlukom i relacionoj TA
• Da li je moguće kombinovati dve škole TA?
• Da li je povratak psihoanalize u TA ispravna stvar?
• Šta su ugovori zahteva, a šta ugovori oslobađanja?
• Zastoji, Igre i odigravanje

Knjiga na izvrstan način prikazuje integraciju relacionog modela TA psihoterapije i terapije novom odlukom i pokazuje da ova dva pristupa mogu koegzistirati i međusobno se dopunjavati. Iz tog razloga biće dragoceno štivo za sve relaciono orijentisane TA i integrativne psihoterapeute, kao i za terapeute drugih orijentacija koji žele da se upoznaju sa ova dva terapijska pristupa.

Zoran Milivojević, dr med., psihoterapeut, predsednik TA Centra

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihoterapija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 164 str.; 978-86-6423-081-0;