knjizara.com
Šta je važno na kraju?
pitanje smrti i života

Merlin Jalom, Irvin Jalom (autor)

Šta je važno na kraju?
1650 din
U korpu

Samo nekoliko meseci posle američkog izdanja pred domaće čitaoce je stigla najnovija knjiga Irvina i Merilin Jalom Šta je važno na kraju? Nakon više od šest decenija zajedničkog života Jalomovi se 2019. godine suočavaju sa Merilininom teškom bolešću – dijagnoza multiplog mijeloma bila je izvesna i fatalna, a nada u ozdravljenje nije bila opcija. Dva briljantna autora i naučnika ostaju partneri do samog kraja, u svemu, pa i u pisanju ove knjige – u poslednjim mesecima Merilininog života paralelno su vodili dnevničke zapise o svojim osećanjima, sećanjima, dilemama, strahovima, a Irvin je nastavio sa pisanjem još nekoliko meseci nakon Merilininog odlaska.
Kako da pružimo sm

isao životu do samog kraja? Ko više pati – onaj koji ostaje ili onaj koji umire i odlazi? Da li je Irvin Jalom bio u pravu kada je tvrdio da se lakše suočavaju sa smrću oni koji su imali ispunjen i ostvaren život i koji ne žale za mnogim proživljenim stvarima? O najtežem iskustvu u njihovom dugom zajedničkom životu, o velikom bolu, poricanju i nevoljnom prihvatanju neumitnosti, Irvin i Merilin pišu hrabro i iskreno, kao i o međusobnom pružanju emocionalne i moralne podrške u tim teškim mesecima.
Koliko smo spremni da podnesemo da bismo ostali živi? Kako da proživimo poslednje dane što bezbolnije? Kako da što elegantnije napustimo ovaj svet i ostavimo ga sledećoj generaciji? Da li postoji “dobra smrt” i kako nastaviti dalje sam? Pitanja su koja su Jalomu, kao majstoru egzistencijalne psihoterapije godinama postavljali klijenti kojima je pomagao da se suoče sa strahovima od bolesti, starosti ili smrti, a sada su se ovi znakovi pitanja našli i pred njim… Kako da preživi odlazak supruge i kako da dalje nastavi sam? Jalom piše: Od svih ideja koje sam koristio da utešim pacijente koji se plaše smrti ili gubitka, nijedna nije bila moćnija nego ideja o tome da se proživi život bez žaljenja za nečim. A Irvin i Merilin, dvoje ljudi sa velikom i privrženom porodicom (četvoro dece i osmoro unuka), ostvarenim karijerama, brojnim bliskim prijateljima, velikim krugom čitalaca širom sveta – hrabro su proživeli ispunjen život i malo toga im je ostalo za žaljenje. Iako su znali da je knjiga potekla iz njihovih ličnih iskustava, sećanja, dilema, strepnji… svesni su da je ova knjiga i deo opšteg dijaloga o brigama koje muče sve ljude pred kraj života, Jalomovi se nadaju da će ovaj zajednički dnevnik, kao i njihova iskustva i razmišljanja pružiti smisao i podršku ne samo njima, nego i čitaocima.

Rekli su o knjizi:

Sa zadivljujućom iskrenošću i hrabrošću, Jalom sa nama deli najteže iskustvo svog života – smrt supruge i vernog pratioca još od mladosti. Partneri do samog kraja, u svemu, pa i u pisanju ove knjige, njih dvoje dele neizbrisiv portret žalosti za umrlom osobom – užasnutost, bol, poricanje i nevoljno prihvatanje… Ovo je nezaboravna i do bola divna priča o večitoj ljubavi. O njoj ću razmišljati godinama.
Lori Gotlib, Njujork tajms, autorka bestselera Udaj se za… Njega

Ovo je pažnje vredna knjiga – kao i njeni autori, Irv Jalom, majstor egzistencijalne terapije i širom sveta čitani autor, i Merilin Jalom, uspešna naučnica i autorka. Prikupivši ogromnu hrabrost, Jalomovi su zajedno napisali priču o međusobnom pružanju emocionalne i moralne podrške…. Knjiga koja je u stanju da preobrati čitaoca – nisam je mogao ispustiti iz ruku.
Artur Klajnman, autor knjige Duša nege

Knjiga koja je odmah zauzela mesto među velikim memoarima pisanim pred kraj života.
Kejtlin Douti, osnivač organizacije Red plemenite smrti

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Smrt , Psihoterapija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 233 str.; 978-86-6423-074-2;