knjizara.com
Tačke ispod teksta, istočno od zapada
Prilozi južnoslovenskoj komparatistici i interkulturalnom čitanju

Nadija Rebronja (autor)

Tačke ispod teksta, istočno od zapada
1540 din
U korpu

Studija nosi enigmatičan poetičan naslov Tačke ispod teksta, koji se može tumačiti kao ukazivanje na disperzivna književna traganja za saglasjima u umetnosti i kulturi, proistekla iz suštinski kosmopolitskog doživljaja sveta koji ova monografija komparatistički iščitava iz književnog teksta. Rebronja svojim pristupom ocrtava specifičnu poziciju južnoslovenskih književnosti, trajno smeštenih između Istoka i Zapada, kao njihovu poetičku i kulturnuprednost.

Prof. dr Ljiljana Pešik

an-Ljuštanović


Komparatističko istraživanje balkanskih književnosti Rebronja oblikuje kao prostor prožimanja različitih slojeva kultura: orijentalne, hrišćanske, mediteranske, koje se sreću u „tački ispod teksta“, odnosno onom dubinskom, opšteljudskom. Metaforična ideja tačaka ispod teksta razvija se i postepeno usložnjava kroz podtekstualne i intertekstualne, intermedijalne, kulturološke i geografske veze Istoka i Zapada, Mediterana i Orijenta, oblikujući celovitost istraživačke zamisli kao svojevrsnu autorsku tačku ispod teksta, objedinjujuću perspektivu.

Prof. dr Zorana Opačić


Impresivan je opseg interesovanja, kao i relacije koje Rebronja istražuje u susretu sa tekstom. Srešćemo u njenim tekstovima i povezivanje, na prvi pogled, veoma udaljenih elemenata, kao što su relacije prema sufijskim i orijentalnim pjesnicima, a sa druge strane prema rokenrol poeziji. Takav pristup govori o širini znanja, kreativnom odnosu prema tradiciji, i o otvorenosti autorke za novije perspektive.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Komparatistika , Južnoslovenska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Akademska knjiga; 2023; Broširani povez; latinica; 23 cm; 168 str.; 978-86-6263-437-5;