knjizara.com
Statusna zebnja

Alen de Boton (autor)

Statusna zebnja
935 din
U korpu

“Reklo bi se da život svakog odraslog čoveka određuju dve ljubavne priče. Prva – priča o našem traganju za seksualnom ljubavlju – dobro je poznata i u velikoj meri skicirana njena mapa. Druga – priča o našem traganju za ljubavlju sveta – u većoj je meri tajna i sramna priča. A ipak, ova druga ljubavna priča nije manje uzbudljiva nego prva.”
Ovo je knjiga o jednoj gotovo univerzalnoj zebnji koja se retko neposredno spominje: zebnji koja se tiče toga šta drugi misle o nama, da li se o nama sudi kao uspešnim ili neuspešnim, dobitnicima ili gubitnicima. Ovo je knjiga o statusnoj zebnji.

Alen de Boton, auto

r sedam knjiga prevedenih na 27 jezika, pita se – sa lucidnošću i šarmom – odakle potiču brige koje se tiču našeg statusa i šta, ako išta, mi možemo učiniti kako bismo ih savladali. Uz pomoć filozofa, umetnika i pisaca, on ispituje izvore statusne zebnje – u opsegu od posledica Francuske revolucije do naše potištenosti zbog uspeha svojih prijatelja – pre nego što će otkriti ingeniozne načine na koje su ljudi naučili da prevladaju svoje brige u svom traganju za srećom. Mi doznajemo o bosonogim filozofima i boemima golih grudi, o koristima od postavljanja lobanja na svoje ormane i posmatranja ruševina.

Rezultat je knjiga koja nije samo izvanredno zanimljiva i misaono podsticajna, već isto tako istinski mudra i korisna.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Društveni položaj , Razvoj ličnosti , Identitet
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Zavet; 2005; Broširani povez; latinica; 21 cm; 280 str.; 86-7034-068-2;