knjizara.com
Potvrda ličnosti
poternica, lična isprava i kontrola u srednjevekovnoj Evropi

Valentin Grebner (autor)

Potvrda ličnosti
1436 din
Stara cena: 1690 din
U korpu

Istorija identifikovanja u Evropi govori o špijunima i lažnim kneževima, o bojama kože i pobedonosnom pohodu isprave i njenih falsifikata: u papirima koji nam danas potvrđuju ko smo, krije se srednji vek. Istorija identifikacionih papira, opisa osoba i isprava vraća nas doslovno u vreme između 13. i 17. veka. Iz sprovodnih pisama i žigova, znakova prepoznavanja i portreta, među putujućim kalfama, varalicama i Romima razvili su se sistemi registrovanja koji službeno, crno na belo, potvrđuju ime i identitet neke osobe.
Ma koliko da smo uvereni u to da smo osoba koja jesmo, to možemo da dokažemo samo uz pomoć pravosnažnih papira koje su nam drugi izdali. Priče o "p

oternici" i "pasošu" stoga se i početkom 21. veka iznova pripovedaju: u raspravama o DNK i biometriji, na crnom tržištu za ukradene identitete, pasoše i vize, i u slučaju sudbina izbeglica bez dokumenata. Ko je ko? I čime to može da dokaže?
U Potvrdi ličnosti Valentin Grebner ne opisuje samo kako su ljudi pre pojave fotografije, otisaka prstiju i DNK-analize bili identifikovani, nego predstavlja i svojevrsnu istoriju kontrole država nad svojim građanima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa , Srednji vek , Identitet
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Karpos; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 275 str.; 978-86-85941-67-2;