knjizara.com
Stara srpska fotografija
Old Serbian Photography

Branibor Debeljković (autor)

Stara srpska fotografija
2292 din
U korpu

Pre skoro trideset godina tačnije oktobra 1977. godine u Beogradu je bila otvorena izložba “Stara srpska fotografija.” Izložba je bila bazirana na tekstu o razvoju fotografije u Srbiji, koji je bio rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada profesora Branibora Debeljkovića. Materijali prikazani na izložbi su pripadali kako muzejskim, tako i porodičnim zbirkama.

Taj tekst je prezentovan uz izložbu u obliku propratnog kataloga i predstavlja osnovni materijal koji današnji istoričari srpske fotografije koriste ili citiraju.

Zbog zn

ačaja za srpsku kulturu, a posebno fotografiju, profesor Debeljković je kontinuirano vršio dalja istraživanja i pripremao novo izdanje koje je trebalo da sadrži dopunske materijale. Nažalost nije stigao da završi posao.

Narodna biblioteka Srbije je zato odlučila da u saradnji sa sinom Dušanom Debeljkovićem štampa novo izdanje Stare srpske fotografije, koristeći postojeći negativski materijal. Nažalost jedan deo materijala nije mogao biti pronađen, pa su stoga fotografije čiji su negativi izgubljeni skenirane i obrađene i tako unesene u knjigu. Neznatni deo novog materijala, kao što su poleđine sa oznakama fotografskih ateljea, unet je u novo izdanje.


Ostali naslovi iz oblasti: Fotografija

Izdavač: Narodna biblioteka Srbije; 2005; ćirilica; 23 cm; 287 str.; 86-7035-102-1;