knjizara.com
Srbi u Ugarskoj 1790-1918.

Vasilije Đ. Krestić (autor)

Srbi u Ugarskoj 1790-1918.
2000 din
U korpu

Knjiga je rezultat višedecenijskog rada akademika Krestića na ovoj temi. U knjizi je čitaocima predstavljen period istorije Srba u Ugarskoj od Temišvarskog sabora 1790. do kraja Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. u vidu jedne sveobuhvatne analitičko-sintetičke studije.
Knjigom su obuhvaćena sva značajnija nacionalna, politička, verska, društvena, državnopravna i ideološka pitanja. Prikazana je borba Srba za očuvanje svoje nacionalne i verske posebnosti i težnja za priznanjem političke individualnosti.
Zbivanja, koja se tiču Srba iz Ugarske, autor nije posmatrao i ocenjivao s lokalnog, nego šireg političkog i geografskog stanovišta. Zahvaljujući takvo

m načinu posmatranja i ocenjivanja događaja ova istorija Srba u Ugarskoj ima sasvim nove dosad nepoznate dimenzije.
Za pisanje ove knjige autor je iskoristio ogromnu relevantnu literaturu na srpskom, nemačkom i mađarskom jeziku, kao i obilje novog, dosad nepoznatog i nekorišćenog arhivskog materijala iz domaćih i stranih arhiva.
Knjiga je publikovana na 534 stranice, u tvrdom povezu i ilustrovana portretima značajnijih ličnosti, gravirama većih gradova, zaglavljima važnijih srpskih novina, saborskim skupovima, poznatijim bitkama iz vremena revolucije 1848–1849. godine, i geografskim kartama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbi , Ugarska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Matica srpska; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 533 str.; 978-86-7946-112-4;