Slučaj Henri Kisindžer - zločinac ili ne

Kristofer Hičens (autor)

Slučaj Henri Kisindžer - zločinac ili ne

rasprodato

Ova knjiga, koja je uzburkala američku javnost, jedna je od najčitanijih u toku leta 2001. godine u SAD. Njen autor iznosi činjenice o tome da Zapad ne treba da ide toliko daleko da bi pronašao pogodnog kandidata za optuženičku klupu. Hičens istražuje angažovanje Henrija Kisindžera u ratu u Indokini, masovni pokolj u Bangladešu, planiranje atentata u Santjagu, Nikoziji, kao i genocid u istočnom Timoru.

Temeljeći svoje teze na svedočenjima iz prve ruke, na osnovu do sada neobjavljenih dokumenata, pretraživanju opsežnih materijala sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti, Hičens je prikupio poražavajući materijal za podizanje optužnice i utvrđivanje krivične odgovornosti ovog političara zbog ubistva pojedinaca i nasumice izvršenih pokolja širom sveta.

"Kisindžer ispravno rezonuje da je samo sprovodio spoljnu politiku SAD. Amerika je moćna država, u stvari previše moćna. Iz toga proizilazi da njeni lideri mogu činiti greške, ali da Amerika ne može da počini zločine u tehničkom, orvelovskom smislu. Samo neprijatelji ili oni koji su slabi i bespomoćni mogu počiniti zločin u bukvalnom smislu. Prema tome, nezamislivo je da će uopšte biti pokušaja da se Kisindžer izvede pred sud."
Noam Čomski


Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Filip Višnjić; 2001; Broširani povez; latinica; 20 cm; 185 str.; 86-7363-301-X;