knjizara.com
Sentimentalna povest Britanskog carstva

Borislav Pekić (autor)

Sentimentalna povest Britanskog carstva
rasprodato

I Sentimentalna povest pripada londonskom opusu Borislava Pekića. Na duhovit i ironičan način Pekić nam priča istoriju britaskog carstva, saopštavajući istovremeno velike istine i o nama samima. Iako pisana popularno, Sentimentalna povest je veoma ozbiljna knjiga sa podacima koji su pedantno (pekićevski) proveravani, propraćeni izuzetno bogatom bibliografijom.
Objedinjujući mnoge istorijske istine i zablude, Borislav Pekić, dugo godina azilant na britanskom ostrvu, stvorio je neobičnu, istorijski validnu i čitalački uzbudljivu i zanimljivu povest gordog Albiona – britanskog Ujedinjenog Kraljevstva. Sentimentalna p

ovest Britanskog carstva, međutim, uzdiže se iznad „terora istorije“, ali i iznad književnih uopštavanja i fikcionalizacije, ironijskim otklonom prema inače pouzdanom istoriografskom pristupu građi. Na taj način je stvorio delo koje svedoči da je istorija „učiteljica života“ ali je opisao i njene dobre i loše đake. Nema ničega sentimentalnog u krvavim istorijskim epizodama, ali ima u sentimentu pisca koji zna da je dobra priča osnov za dobru knjigu, a ova povest je upravo to.
Stolećima je Britanija živela do Evrope, ponekad i od nje. Stolećima je njen život zavisio od Evrope i Evropa od nje. Da vlastite interese zaštiti, došla je svojim intervencijama glave mnogim evropskim ambicijama, i ne verujem da sa sigurnošću smemo reći kako nije bila u pravu, ali kao da je sve vreme, u podozrenju i otporu prema Kontinentu kome je samo geografski pripadala, slutila opasnost koja će je jednom od nje snaći, opasnost što će u nekoliko krupnih i proždrljivih zalogaja progutati gotovo sve njene istorijske trijumfe. (Borislav Pekić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Velika Britanija , Istorija pojedinih evropskih država
Ostali naslovi iz oblasti: Satira, humoreske, aforizmi

Izdavač: Solaris; 2002; Broširani povez; latinica; 22 cm; 358 str.; 86-7560-008-9;