knjizara.com
Satire
Ivan Vasiljevič i Batum

Mihail Afanasjevič Bulgakov (autor)

Satire
880 din
U korpu

Satire objedinjuju dva satirična komada prvi put objavljena na srpskom jeziku - Ivan Vasiljevič i Batum.

Ivan Vasiljevič je satirični komad sa elementima fantastike. Građanima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza je bilo jasno da je u pitanju komedija, pritom krajnje apsurdna, a oni nisu bili skloni tome da se smeju na svoj račun ili su možda partijski lideri strahovali od toga. Putovanje kroz vreme je samo fantazija, koja je neostvariva. Zbog toga je lako smejati se scenama, ne povlačeći paralele između viđenog i stvarnosti. Međutim, ka

da se nešto zabrani, onda se javljaju misli da su sumnje imale realnu osnovu, a iz toga sleduje da je politika Josifa Staljina bila slična politici Ivana Groznog.

Batum je komad koji nije bio postavljen, niti objavljen za Bulgakovljevog života. U osnovi komada je priča o batumskim radničkim demonstracijama 1902. godine, koje je predvodio mladi Staljin. Jedini pisac koji je mogao da piše satirično i komično o Staljinu bio je Bulgakov. Doduše, to je imalo svoju cenu i to ne malu. Detalji o Staljinovoj mladosti do kojih je pisac došao tokom prikupljanja materijala za komad izneli su na svetlost dana neke neobične istorijske činjenice.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Satira, humoreske, aforizmi

Izdavač: Silesija; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 179 str.; 978-86-80824-04-8;