knjizara.com
Ružno pače
najlepše bajke

Hans Kristijan Andersen (autor)

Ružno pače
rasprodato

Postoje neke priče čije vreme ne prolazi. Iako danas deca čitaju drugačije knjige nego njihovi roditelji i prethodne generacije ima nekih dela koja prevazilaze taj jaz. Takav je slučaj s bajkama Hansa Kristijana Andersena.
Ovo novo, specijalno izdanje bajki sadrži dvadeset dve poznate i manje poznate Andersenove bajke među kojima su „Ružno pače“, „Olovni vojnik“, „Crvene cipelice“, „Cveće male Ide“...
Razlikuje se od mnogih prethodnih jer su u njemu i ilustracije iz prvih izdanja bajki koja su štampana još za života samog pisca.
Još jedna specifičnost j

e dodatak o piscu koji čine tekstovi Isidore Sekulić i Petra Vujičića, propraćeni interesantim fotografijama iz života ovog slavnog bajkopisca.
Isidora Sekulić o Andersenu
Ljubav je ne samo sila koja gradove stvara; ona je i poezija, i to jedna sveopšta poezija za sva vremena, za sve ljude, za svaki uzrast. A kakav oblik da uzme ta poezija koja treba da važi za decu, za odrasle, za prosečan svet, za filozofe? U Andersenu je bio gotov taj oblik, oblik bajke, male orahove ljuske u koju može da se složi roman, tragedija, komedija. Andersenovu bajku čitaju deca i misle da je to samo za decu. Čitaju je odrasli i misle: strogo uzevši, ovo je za odrasle. Čitaju je filozofi i vrte glavom: ovo je pričica, pa u priči pesma, pa u pesmi zrno dinamita, a usred dinamita ljubav, ljubav koja sve pobeđuje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Danska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Bajke

Izdavač: Mono & Manjana:Ružno pače; 2011; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 287 str.; 978-86-7608-093-9;