knjizara.com
Baloni su zabranjeni

Robert Zola Kristensen (autor)

Baloni su zabranjeni
514 din
Stara cena: 605 din
U korpu

Radnja ovog izuzetno zanimljivog romana odvija se na jednom univerzitetu u politički korektnoj Švedskoj, gde je sve tako savršeno uređeno. Na prvi pogled. Svi smo čuli ponešto o švedskoj utopiji, ali zapitamo li se ponekad da li je tamo sve zaista toliko besprekorno.

Na institutu za jezik i književnost lektor danskog jezika ima poteškoće sa švedskim mentalitetom. On je čovek u najboljim godinama, ali mu se čini kao da se sve oko njega raspada. Problemi počinju kada se spetlja sa studentkinjom iz Rusije u muslimanskoj sobi za molitvu.

A potom radnja ide dalje u neočekivanim pravcima. Kroz sukobe i

događaje u životu glavnog junaka, koji pokušava da izbalansira porodični život sa poslom i aferom, i koji gubi kontrolu nad dešavanjima, autor stavlja pod lupu mentalitet, kulturu i razlike između ovih, naizgled, veoma sličnih nacija: Danaca i Šveđana. Roman predstavlja emotivni i moralni tobogan, jer naglom promenom perspektive u određenim situacijama navodi čitaoce da jednog trenutka navijaju za našeg heroja, dok ga sledećeg trenutka osuđuju. Ipak, možda je najvažnije pitanje koje ovaj roman postavlja sledeće: koja je uloga modernih pisaca u društvu?

Roman Baloni su zabranjeni već je preveden na švedski i uskoro će se pojaviti prevodi na nemački i francuski jezik. Danska filmska kuća Zentropa otkupila je 2018. godine autorska prava za ekranizaciju knjige.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Danska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Albatros plus; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 129 str.; 978-86-6081-270-6;