knjizara.com
Kopenhaška trilogija

Tove Ditlevsen (autor)

Kopenhaška trilogija
792 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Kopenhaška trilogija klasik je danske književnosti u kojem Tove Ditlevsen donosi intimnu priču o iskustvima koja su joj obeležila životne etape. Detinjstvo pripoveda o tegobnom odrastanju neprilagođene devojčice, odlučne da jednog dana postane spisateljica; Mladost opisuje adolescenciju obeleženu teškim poslovima, nepoželjnim seksualnim iskustvima i nacistički nastrojenom okolinom, u kojoj pokušava da bude nezavisna i da piše poeziju; Zavisnost počinje prvim od njena četiri braka i opisuje potonji užasan pad u zavisnost od opioida, u koju ju je uvukao jedan od muževa.

Od prve do

poslednje stranice, autorka praktikuje radikalnu iskrenost, gotovo ravnodušnost, ne ukrašava stvari, nikada se ne pravda niti traži saosećanje, što Kopenhaškoj trilogiji daje ogromnu emotivnu snagu. Rastrzana između uloga ćerke, supruge i majke, potrebe da stvara i bolnog osećaja nepripadanja koji ju je odveo u zavisnost, Ditlevsen piše o ženskom iskustvu i identitetu na veoma svež način relevantan za današnje diskusije o feminizmu.
………………………..
„Prelepo napisana hronika za marginalizovane.“
Peti Smit

„Britka, živopisna ispovest… Remek-delo.“
Gardijan

„Predivni memoari Ditlevsen sa zadivljujućom jasnoćom, humorom i iskrenošću ukazuju ne samo na surovu stvarnost već i na neobjašnjive impulse našeg skrivenog ja.“
Njujork tajms

„Memoari kao ispovest – moc´no, psihološki pronicljivo delo samoispitivanja i sećanja.“
Kirkus rivjuz

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Danska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Booka; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 353 str.; 978-86-6084-020-4;