knjizara.com
Rečnik budizma

Trevor O. Ling (autor)

Rečnik budizma
rasprodato

Sveobuhvatni recnik budisticke religije koji sa svojih preko dve stotine odrednica predstavlja uvod u istoriju, praksu i doktrinu budisticke vere. Citaocima koji se bave ovom oblascu, kao i onima koji se po prvi put susrecu sa budizmom u kontekstu sve zivljeg zanimanja javnosti za istocnjacke religije, ovaj recnik predocava jasne i sazete definicije budistickih pojmova, opise budistickih stavova prema etickim pitanjima, istorijski pregled sirenja budizma kao i objasnjenja budisticke doktrine i teme kojima se bavi budisticka umetnost.

Vecina odrednica unakrsno upucuje na druge, uzajamno povezane termine i sadrzI bibliografske jedinice, omogucavajuci citaocu da nastavi dalje traganje u odredjenom pravcu.

TREVOR LING
Trevor Ling je izuzetan poznavalac budizma i pionir u razvoju religioznih studija na britanskim univerzitetima od 1960. godine. Doktorirao je 1960. godine na Skoli za orijentalne i africke studije na temu zla u budizmu i Novom zavetu. Tako je nastalo njegovo prvo delo Budizam i mitologija zla. Izmedju ostalog, bio je sef katedre za komparativnu religiju na univeriztetu u Mancesteru (1972), gostujuci profesor na Univerzitetu u Santiniketanu, Zapadni Benegal, saradjivao je i na Institutu za istocno-azijske filozofije u Singapuru. Najpoznatija dela: A History of Religion East and West (1968), Dictionary of Buddhism (1972), Religious Change in the Secular State (1978), Karl Marx and Religion (1980), Buddhism, Imperialism and War (1979).


Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici , , Religija i teologija

Izdavač: Geopoetika; 1998; Broširani povez; latinica; 13 x 20 cm; 265 str.;