Realnost i iluzije - uticaj konteksta u vizuelnom opažaju

Dejan Todorović (autor)

Realnost i iluzije - uticaj konteksta u vizuelnom opažaju

1650 din

U korpu

Zamislite da nemate čula...
Zamislite da ništa ne vidite, da ništa ne čujete, da ne možete ništa da omirišete niti da okusite niti da opipate. I još zamislite da ne osećate svoje telo - da niste svesni da imate ruke, noge, glavu... da se ne osećate umornim ali ni odmorenim, da niste gladni ali ni siti, da nema bola ali ni olakšanja kad bol utihne. Da niste svesni ni sveta oko sebe ni sebe sama...
Šta još ostaje od duševnog života ako smo lišeni čula koja nas obaveštavaju o zbivanjima u spoljašnjem svetu i u unutrašnjosti organizma? Čega smo još svesni osim onoga što nam donose vid, sluh, dodir, ukus, miris i telesna čula?

Svesni smo svojih osećanja, sećanja, razmišljanja, maštanja... Ali, na šta bi se ovi doživljaji odnosili, o čemu bi bili kada ne bi postojali čulni sadržaji na koje bismo usmeravali svoja osećanja, kojih bismo se sećali, o kojima bismo razmišljali i za kojima bismo maštali?

-------------------------
Poredeći monografiju Dejana Todorovića sa drugim preglednim knjigama ove vrste, možemo uočiti jednu specifičnost, a to je brojnost i sistematičnost ilustracija opisanih fenomena (monografija uključuje osam panela, svaki sa desetinama slika). Poseban kvalitet ovog teksta je dobar balans između stručnosti, tj. naučne ozbiljnosti i razumljivosti, a to je kvalitet koji retko sreće u naučnoj publicistici. Iz ovoga sledi da će monografija biti korisna stručnjacima, ali i studentima i široj akademskoj publici. Takođe, monografija uključuje i rezultate istraživanja samog autora koja su relevantna za temu koja se obrađuje. Naime, Dejan Todorović više od dve decenije istražuje fenomene vizuelnih iluzija (naročito u oblasti opažanja svetline, ali i kretanja i forme), kao i efekte konteksta u raznovrsnim perceptivnim fenomenima (od opažanja reljefnosti do opažanja pravca pogleda). Svoje radove objavio je u brojnim vodećim časopisima iz ove oblasti čime je stekao visoku naučnu reputaciju među kolegama u svetu.
Iz recenzije prof. dr Slobodana Markovića

... ovakva struktura poglavlja omogućava da knjiga postigne slojevitost potrebnu za različite vrste publike. Radoznali ili mlađi čitaoci mogu da se zadovolje brojnim iluzijama i njihovim varijacijama. Nešto obrazovaniji čitaoci mogu da se upoznaju sa relevantnim aspektima konstrukcije iluzija, i da se zadrže na ovim naučno popularnim saznanjima. Obrazovaniji čitaoci sa naučnim pretenzijama će moći da usvoje pojmovnik jedne naučne discipline i to na vrlo nenaporan način. Na kraju oni koji se bave Ijudskim ponašanjem i mozgom, mogu da saznaju o istoriji istraživanja, teoretisanja i eksperimentisanja u osam domena vizuelnih iluzija... Ukratko, ova knjiga predstavlja retko obuhvatnu zbirku vizuelnih iluzija, fenomena koji nam na jedan od najdirektnijih nadna daje uvid u funkcionisanje mentalnih algoritama. Pri tome sama sistematizacija prikazanih iluzija predstavlja poduhvat izuzetne originalnosti. Ipak, knjiga je pisana razumljivim i popularnim jezikom što znači da od nje može imati koristi i šira zajednica, a ne samo usko stručni akademski krugovi.
Iz recenzije prof. dr Sunčice Zdravković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija saznanja
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2014; Broširani povez; latinica; 30 cm; 211 str.; 978-86-88803-56-4;