knjizara.com
Putnikova škola ratne veštine
glavni đeneralštab vojske Kraljevine Srbije (1903-1914)

Aleksandar Životić (autor)

Putnikova škola ratne veštine
1540 din
U korpu

Iz knjige doznajemo da je ovaj vojvoda u službu vraćen posle Majskog prevrata iz sedmogodišnje penzije, a Generalštabom je rukovodio sve dok ta institucija jula 1914. u uslovima ratnog stanja nije zamenjena Štabom vrhovne komande. Pod Putnikovim rukovođenjem, za tih 11 godina su sastavljani ratni planovi za slučaj sukoba s Turskom, Bugarskom i Austrougarskom, nabavljana su nova pešadijska oružja, poput brzometnih pušaka i savremena artiljerijska oruđa – poljski, brdski i konjički topovi. Promenjena je i boja uniforme srpskih vojnika, pa je umesto dotadašnje plave, zbog boljeg kamufliranja, uvedena sivomaslinasta. Takođe, obnavl

jana su postojeća i građena nova utvrđenja, a civilnim vlastima su sugerisani planovi izgradnje železničke, putne i telefonsko-telegrafske mreže u skladu s vojnim potrebama u slučaju odbrane zemlje.
U pogledu ratne veštine, Putnik je u vojsku uneo svoje shvatanje ratovanja zasnovano na jačanju ofanzivnog duha. Po njemu, kako beleži Životić, ofanzivna taktika nije bila nužna suprotnost defanzivi, već oblik delovanja koji podrazumeva aktivnu odbranu, nasuprot pasivnom vođenju odbrambene operacije koje vodi u siguran, totalni poraz. Ta doktrina se pokazala u ratnim planovima u slučaju napada Austrougarske, zasnovanim na strategijskom dočeku neprijatelja u dubini teritorije Srbije, gde bi bio skoncentrisan gro srpske vojske, s manjim isturenim odredima na glavnim pravcima prelaska velikih reka kao prirodnih barijera.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Medija centar Odbrana; 2019; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 401 str.; 978-86-335-0677-9;