knjizara.com
Aleksandar Veliki
njegov život i tajanstvena smrt

Entoni Everit (autor)

Aleksandar Veliki
934 din
Stara cena: 1099 din
U korpu

Njegov život i tajanstvena smrt
„Biografija koja se čita kao najuzbudljiviji roman. Priča za svakoga.“
– Kirkus Reviews

Šta možemo da naučimo iz zapanjujućeg uspona i tajanstvene smrti najvećeg osvajača starog sveta?
Više od dve hiljade godina je prošlo otkako je Aleksandar Veliki stvorio carstvo koje se pružalo u sve kutke tada poznatog sveta. Zahvaljujući prič

ama o događajima iz njegovog života, bilo da su tačne ili su samo legenda, njegov lik je prisutan u našoj mašti, a njegova baština tumačila se različito u svakom dobu: u srednjem veku postao je primer viteštva, bio je zvezda renesansnih slika, a do početka dvadesetog veka čak je počeo da liči na engleskog džentlmena. No, ko je bio Aleksandar u svoje doba?
U knjizi Aleksandar Veliki Entoni Everit sudi o Aleksandrovom životu na osnovu merila njegovog vremena i razmatra protivrečnosti u vezi sa njim. Upoznajemo radoznalog makedonskog kraljevića, opčinjenog naukom, istraživanjima, i Ilijadom. Kako je njegovo carstvo raslo, Aleksandar je pokazivao poštovanje prema tradicijama novih podanika i brižljivo sprovodio vlast nad svojim ogromnim teritorijama. No, imao je i mračnu stranu. Kao okoreli osvajač, Aleksandar je slavio rat i ponekad je činio svirepa zverstva.
Dok rasprava o značaju njegovog života i dalje traje, Aleksandrova smrt ostaje obavijena velom tajne. Da li je umro od prirodnih uzroka – jake upale ili obolele jetre – ili su ga ubili njegovi zapovednici, besni zbog tiranskog ponašanja svog vođe? Objašnjenje Aleksandrove smrti može se naći samo u onome što znamo o njegovom životu, a Everit se usuđuje da reši tu zagonetku i ponudi nam kraj priče o Aleksandru koji nam je toliko dugo izmicao.

„Everit se energično i zanosno latio rešavanja izazovne misterije tačnog uzroka Aleksandrove smrti.“
– Christian Science Monitor

„Ova podrobna povest o neodoljivom drevnom vojničkom geniju opčiniće sve ljubitelje istorije željne da saznaju više o Aleksandrovim motivima i neustrašivosti koji su mu podarili gotovo mitski status.“
– Publishers Weekly

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Laguna; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 436 str.; 978-86-521-3998-9;