knjizara.com
Privatni simpozijum
o romanu Semolj gora Mira Vuksanovića

Dragan Koprivica (autor)

Privatni simpozijum
rasprodato

Roman «”Semolj gora”» Mira Vuksanovića (Krnja Jela u Gornjoj Morači, 1944) već je požnjeo književnu slavu, dobio nekoliko nagrada i doživeo dva izdanja. Tih 878 kratkih priča o rečima čine taj jedinstven azbučni roman koji je poslužio i za privatni simpozijum koji je, u obliku književne studije, priredio istraživač Dragan Koprivica.

Koprivica se uz pomoć imaginarne priče o tome kako je pronašao roman Semolj gora „u napuštenoj planinskoj kući” i u nastavku izvesni prof. dr Vukala Borovinčić iz Kolašina, za koga niko nije čuo, razmatra, analizira na imaginarnom simpozijumu Vuksanovićev roman.

Naslovi 18 referata/predav

anja su O jezičkim zlatnicima i ostalom; Semolj gora kao jezička Nojeva barka; Semolj gora – jezički Sezam; Dešifriranje hronotopa u Semolj gori; Semolj gora i rusko nasljeđe; Problematika rukopisa Semolj gora; Riječi naše nasušne u Semolj gori; Zadnja pošta Semolj gora; lingvopsihološki korijeni semoljskog jezika; Semolj gora kao ukleti raj; Motiv ljubavi u Semolj gori; Semantička traganja pod slovom m u semoljskom rječniku, Sa slovom i po Semolj gori i van nje; Slovo o u Semolj gori; Vjerski motivi na književnoj planini Semolj; Nešto o posljednjih deset slova semoljskog rukopisa.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: IP Matica srpska; 2004; ćirilica; 20 cm; 165 str.; 86-363-0447-4;