×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Primjeri čojstva i junaštva

Marko Miljanov (autor)

Primjeri čojstva i junaštva
296 din
Stara cena: 349 din
U korpu

Vojvoda Marko Miljanov Popović (1833 – 1901) bio je veliki junak i znameniti srpski pisac. Ostavio je dragoceno svedočanstvo o svom plemenu, čoveku i dobu i izvanredno moralno-filizofsko književno delo Primjeri čojstva i junaštva. Primjeri Markovi čine zbirku kratkih priča o onom vremenu i junaku, kome su čovečnost, moralni imperativ i čast – važniji od života i klasično shvaćenog junaštva. Pisani usmenom sint

aksom narodnog pripovedanja i slojevitim jezikom s arhaičnim i pokrajinskim nijansama, Primjeri su odmah po objavljivanju, u Beogradu (izdanje Čupićeve zadužbine 1901, priredio Simo Matavulj) pohvaljeni i prihvaćeni kao vrhunsko prozno i istorijsko svedočanstvo. Među prvima, visoku ocenu Markovog dela dao je Jovan Skerlić. Ovom izdanju (2007) pridodali smo, kao pogovor, besedu koju je akademik Matija Bećković održao u Beogradu, prilikom otkrivanja biste Marka Miljanova na Kalemegdanu, o piščevoj stogodišnjici smrti i Primjera, 2001. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Etika , Crna Gora
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Algoritam; 2014; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 120 str.; 978-86-7662-131-6;