Politički uzroci siromaštva

Ljubomir Madžar (autor)

Politički uzroci siromaštva

1540 din

U korpu

U knjizi Politički uzroci siromaštva "... nakon što je u osnovnim crtama naznačio svoju opštu metodološku platformu, Madžar pristupa deskripciji i analizi fenomenologije siromaštva i prezentira osnovne činjenice koje to siromaštvo dokumentuju nedvosmisleno i sa detaljima koji se doimaju doista potresno i zastrašujuće. (...) On, naime, sadašnju privrednu katastrovu posmatra u širem kontekstu privrednih teškoća u kojima se našao ceo (donedavno) socijalistički svet, a potom privrednu situaciju Jugoslavije i zemalja u tranziciji u kontekstu još širih ekonomskih kretanja i odnosa koji danas karakterišu svetsku privredu.

Posmatrana u toj komparativnoj perspektivi, ekonomska involucija Jugoslavije doživljava se kao globalna kataklizma, kao urušavanje bez presedana. (...) Ispostavlja se da kriza koja danas razjeda najveći deo nekadašnjeg socijalističkog sveta više nego dvostruko prevazilazi Veliku ekonomsku krizu iz ranih tridesetih godina, a da je jugoslovenska kriza jedna od najdubljih i po svojim mnogostrukim posledicama najtragičnijih. (...) Siromaštvo zasigurno nije plod egzogenih, od domaće politike nezavisnih činilaca, nego je u samoj svojoj osnovi proizvedeno temeljnim opredeljenjem i strateškim odlukama vladajuće političke oligarhije. Ono, s druge strane, nije izolovana pojava, nezavisna od drugih društvenih procesa.
Ova knjiga Ljubomira Madžara sadrži upravo tu ideju kao svoju misao vodilju i svoju analitičku osnovicu. Aktuelno i sistematski rastuće siromaštvo Madžar ne objašnjava nedostatkom resursa ili nekim posebno nepovoljnim sticajem spoljnih okolnosti. (...) On tako celovito obuhvata uzroke locirane u raznim segmentima složene hijerarhijske strukture, ali neminovno i sa neodoljivom ubedljivošću stiže do onoga što je ključno i istinski određujuće - do složenog spleta političkih činilaca koji iz osnova određuju sva krupnija društvena pomeranja i koji su se u doslovnom smislu pretvorili u našu kolektivnu i pojedinačnu sudbinu..." - iz recenzije prof. M. Damjanovića


Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija , , Politika

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2000; Broširani povez; latinica; 23 cm; 456 str.;