Politički spisi 6 - Jaša Tomić

O Srbiji, srpskoj politici, Crnoj Gori ---; Balkanski ratovi, stara Srbija, albansko pitanje; Međunarodni odnosi, svet, politika

Jaša Tomić (autor)

Politički spisi 6 - Jaša Tomić

rasprodato

Knjiga sadrži tri celine: Tekstovi iz prve celine posvećeni su stanju u Srbiji, njenoj vladi, vojsci, itd. Tomić se naročito bavi Radikalnom strankom u Srbiji, kao i međustranačkim odnosima. Nekoliko tekstova posvećeno je i Crnoj Gori.
Drugi deo bavi se Balkanskim ratovima, prilikama u tzv. Staroj Srbiji i albanskim pitanjem. Jaša Tomić iznosi veoma zanimljive stavove o Arnautima, njihovim (ne)težnjama za osnivanjem svoje samostalne države, njihovom integracijom u novu državu, posle Balkanskih ratova i oslobođenja Makedonije i Stare Srbije od Turaka.
Treći deo posvećen je međunarodnim odnosima, pa i spoljnopolitičkim temama.

Naročito je interesantan tekst ""Hristos i Antihrist"", u kojem Tomić analizira učenje Fridriha Ničea, izneseno u knjizi ""Antihrist"".Tomić u Ničeovom tekstu prepoznaje novo doba, u kojem će sebičnjaci i silnici podići glave, u kojem se iznosi ""nova vera"", svojevrsna anticipacija potonjeg nacional-socijalizma u Nemačkoj.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2007; ćirilica; 20 cm; 399 str.; 978-86-515-0073-5;