knjizara.com
Dosije Zemun

Dragan Stojković (autor)

Dosije Zemun
825 din
U korpu

Posle izbora neki do sada prezauzeti političari i funkcioneri imaće vremena na pretek da listajući stare brojeve "Hronike" potraže odgovor na mnoga pitanja koja će ih posle izbora ostaviti u čudu.

Izbor tekstova u ovoj knjizi upravo želi da pomogne u rasvetljavanju uzroka za ovakav obrt. Kako su počinioci raznih nedela, počinjenih do 2000. godine, pre svega zloupotrebe vlasti uzurpacijom zakona i para poreskih obveznika prošli nekažnjeno, ko im je to i kako omogućio...

("Honika" broj 91/ 20. decembar 2003.)
DOSIJE

ZEMUN predstavlja pokušaj da se izborom tekstova objavljenih u lokalnim novinama "Hronika za Zemun" pomogne u traženju odgovora na pitanje: Kako se dogodilo da Demokratska opozicija Srbije (DOS) koja je na izborima u septembru 2000. godine u Skupštini opštine Zemun osvojila 61. od 70 odborničkih mesta, na sledećim izborima 2004. godine dobije manje od polovine mandata i omogući povratak Srpske radikalne stranke na vlast?

Tokom punih pet godina, izlazeći dvonedeljno, a poslednja četiri meseca i nedeljno, u 92 broja, u "Hronici" je objavljen veliki broj tekstova kojima je zabeležen život u Zemunu iz svih mogućih uglova. Izbor tekstova u ovoj knjizi je samo mali deo raznovrsne gra|e za rekonstrukciju istorijskog perioda koji nije samo formalno raskršće izme|u dva milenijuma. Za Srbiju je period 1999 - 2003. izuzetno značajan i tek predstoje istraživanja o tome šta nam se to dogodilo. To je bio period smene jednog političkog režima i početak transformacije društva u skladu sa zahtevima vremena. Period dramatičan, od ratnih trauma, masovnih narodnih protesta, velikih nadanja, radosti i optimizma pobednika, do atentata na premijera Zorana in|ića i povratka na političku scenu snaga za koje se smatralo da su smeštene u prošlost.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Most Art; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 432 str.; 978-86-84149-21-5;