knjizara.com
Politički spisi 5 - Jaša Tomić
Srpsko-hrvatski odnosi; O Bosni i Hercegovini

Jaša Tomić (autor)

Politički spisi 5 - Jaša Tomić
rasprodato

Tekstovi iz petog toma ""Političkih spisa"" Jaše Tomića svrstani su u dva dela: prvi deo posvećen je srpsko-hrvatskim odnosima, a drugi nosi naziv ""O Bosni i Hercegovini"".
Tekstovi su publikovani u časopisima ""Srpsko kolo"" i ""Zastava""u periodu od 1884. do 1914. godine. Nekoliko spisa, među kojima i ""Kako se zovemo? (u podnaslovu ""Srpsko i hrvatsko pitanje"") iz 1909. godine, štampani su kao zasebne brošure.
Burne političke prilike s kraja XIX i početkom XX veka, Balkanski ratovi, Prvi svetski rat, ujedninjenje Srbije, Hrvatske i Slovenije, itd. uticali s

u na međusobne odnose Srbije i Hrvatske, kao i na pitanja statusa Bosne i Hercegovine. Pozivajući se na ""neumitni život""ali i na naučne činjenice, Tomić je tvrdio da Srbi i Hrvati nisu jedan narod, te da ne treba insistirati na nalaženju zajedničkog imena, pisma, itd. Niti jedan narod, smatra on dalje, ne treba da se odrekne svog imena i ""duše naroda"" zarad pronalaženja rešenja koje nikog neće usrećiti. On pomirljivo konstatuje:""Pa kad već moramo zajedno živeti, treba da se trpimo i slažemo. To je najpametnija politika...""


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2007; ćirilica; 20 cm; 288 str.; 978-86-515-0055-1;