knjizara.com
Petnaest godina Dejtonskog sporazuma (Republika Srpska: stanje i perspektive)

Petnaest godina Dejtonskog sporazuma (Republika Srpska: stanje i perspektive)
rasprodato

Ovaj zbornik nastao je na temelju dva naučna skupa koji su, u organizaciji Centra za nacionalnu strategiju iz Beograda, održani u Banjaluci i Beogradu, 12. decembra 2009. odnosno 26. marta 2010 godine. Inicijator i glavni organizator oba skupa bio je pokojni profesor i osnivač CENS-a Svetozar Stojanović, koji je sa sebi svojstvenim autoritetom, predanošću, stručnošću, iskustvom i patriotizmom, ovim povodom okupio ugledne srpske intelektualce, ali i glavne političke aktere savremene Republike Srpske. Tako se o

vaj zbornik pojavljuje kao svojevrsni omaž profesoru Stojanoviću i kao plod plod višegodišnje saradnje NSPM i CENS-a na poslu kritičkog promišljanja i osmišljavanja nacionalnih i državnih strategija srpskog naroda u celini.
U prvom delu ovog specijalnog izdanja, koji nosi naziv „Republika Srpska – stanje i perspektive“, nalaze se tematski tekstovi posvećeni stvaranju Republike Srpske, njenom ustavnom položaju u Bosni i Hercegovini, njenim odnosima sa Srbijom, ali i zemljama u regionu i Evropskoj Uniji, kao i pitanjima nacionalnog identiteta, bezbednosti i Haškog tribunala. U drugom delu, naslovljenom „Petnaest godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naši ugledni intelektualci i političari razmatraju pitanja o izvornim principima Dejtonskog sporazuma, odnosno o najnovijim pokušajima njegovog prekrajanja i ulozi svetskih političkih sila (SAD, Evropske Unije, Rusije i Turske) u tom procesu. Ova dva dela čine neodvojivu celinu obuhvatne analize, s obzirom da je u oba slučaja iznad svega reč o naučnim interdisciplinarnim istraživanjima sadašnjosti i budućnosti Republike Srpske, odnosno, različitih političkih, pravnih, kulturnih i ekonomskih izazova sa kojima se ona od svog nastanka suočavala, kao i onih iskušenja koja danas pred njom stoje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Republika Srpska
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Nova srpska politička misao; 2011; Broširani povez; ćirilica; 230 str.;