knjizara.com
Peter Handke ili Pravda za čoveka i čovečnost
spomenica u čast Petera Handkea

Ivan Negrišorac (autor)

Peter Handke ili Pravda za čoveka i čovečnost
2500 din
U korpu

U okviru Odeljenja za književnost Matice srpske objavljen je zbornik radova „Peter Handke ili pravda za čoveka i čovečnost”. Ova publikacija predstavlja prvi prilog u seriji „Spomenica počasnom članu Matice srpske”. Zbornik su uredili Ivan Negrišorac, glavni i odgovorni urednik, prof. dr Jovan Delić, Jan Krasni i Selimir Radulović.

Odlukom 129. redovne Skupštine Matice srpske održane u subotu 27. juna 2020. godine u velikoj sali „Jovan Đorđević0148 Srpskog narodnog pozorišta, u Novom Sadu, sedamnaestoro izuzetnih stvaralaca u različitim oblastima proglašeni su počasnim članovima Matice srpske. To su: Peter Handke, Noam Čo

mski, Ronald Harvud, Patrik Beson, Euđenio Simion, Miroslav Bjelik, Žan Pol Bled, Gideon Grajf, Natalija Aleksejevna Naročnicka, Jelena Jurjevna Guskova, Mikis Teodorakis, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Dajana Džonston, Žan Kristof Buison, Arno Gujon i Novak Đoković. Biblioteka „Spomenica počasnom članu Matice srpske” nastala je iz želje da se ovakvim odlukama Skupštine Matice srpske doda detaljno elaborisano obrazloženje na osnovu kojeg će biti sasvim jasno zašto ne samo Matica nego i srpska kulturna i naučna zajednica u celini, može i treba da donese ovakvu odluku o visokom poštovanju pomenutih stvaralaca. Zbornik radova Matice srpske „Peter Hankde ili Pravda za čoveka ili čovečnost” sada se nalazi pred čitaocima, a njime naša ustanova želi da ide u susret godini u kojoj će se svečano obeležiti 80-godišnjica piščevog rođenja.

Radovi objavljeni u ovom zborniku sistematizovani su u rubrike: Uvodne reči (1), Ogledi (12), Svedočanstva (11), Poezija, proza (10), Građa za bibliografiju Petera Hankdea, Foto-zapisi, Napomene o ovoj spomenici i registar imena. Štampanje ovog zbornika radova omogućio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Matica srpska; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 437 str.; 978-86-7946-345-6;