knjizara.com
Poetskokritički modernizam

Jelena Panić-Maraš (autor)

Poetskokritički modernizam
1320 din
U korpu

Studije Jelene Panić Maraš objedinjene u ovoj knjizi sagledavaju modernističke tendencije u srpskoj književnosti. U rasponu od preispitivanja Dučićevih stavova o prirodi pesničkog stvaranja do tumačenja složenog poetskog i jezičkog tkanja Milosava Tešića, autorka prati genezu i promene srpskog pesničkog modernizma, od čisto književnih fenomena do toga kako se u poeziji i kritici reflektuje društvena, kulturna i politička stvarnost. Stanislav Vinave

r i Momčilo Nastasijević ukazuju se kao važni akteri ovih promena koji su, svaki na svoj način, profilisali modernističke tokove u prvoj polovini prošlog veka – Vinaver doslednim zalaganjem za slobodu umetničkog stvaranja a Nastasijević izgradnjom autentičnog vida umetničke egzistencije.

Druga celina knjige posvećena je otkrivanju različitih manifestacija erotskog u srpskoj lirici dvadesetog veka kao mogućnosti uspostavljanja nove, provokativne i drugačije, slike sveta i pesničke samosvesti.

U završnom delu knjige autorka se bavi erotskim motivima u modernoj srpskoj prozi, istražujući strategije zavođenja i mehanizme vlasti koji deluju u književnom svetovima Borisava Stankovića, Ive Andrića ili Grozdane Olujić.

Knjiga Poetskokritički modernizam donosi promišljenu analitičku vizuru koja otkriva mnoge intrigantne i do sada nedovoljno uočene aspekte srpske modernističke poezije i proze.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika , Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 247 str.; 978-86-519-2949-9;