knjizara.com
Paradigme ruske avangardne i postmoderne umetnosti

Amra Latifić (autor)

Paradigme ruske avangardne i postmoderne umetnosti
288 din
Stara cena: 320 din
U korpu

Knjiga je kritičko i analitičko - sintetičko delo kojim se na interdisciplinaran način analiziraju i kritički raspravljaju složeni odnosi moderne i postmoderne ruske umetnosti, kulture i društva u XX veku. U njoj su izvedene detaljne analize i rasprave brojnih umetničkih dela ruske avangarde i postsovjetske ruske postmoderne. Knjiga započinje sa detaljnim analizama kultne kubofuturističke opere Pobeda nad suncem Kručoniha, Matjušina i Maljeviča, filma Dzige Vertova Čovek sa filmskom kamerom analizama fotomontaža Aleksandra Rodčenka. Precizno i deta

ljno su izvedene analize pesničkih vizija zaumnog kosmizma Hlebnjikova, vizuelnog dela i teorije percepcije Matjušina, Filonova, zatim Gončarove i Larionova, te Kazimira Maljeviča. Ruska avangarda je prikazana u svoj svojoj intermedijskoj i interdisciplinarnoj složenosti suočavanja različitih umetničkih disciplina sa utopijskim vizijama novog sveta. Analitička pažnja je posvećena istraživanju i raspravi odnosa socijalističkog realizma prema avangardi i modernizmu, ali i ka složenim i kontroverznim sinhronim recepcijama avangarde i socijalističkog realizma u poznosocijalističkom i postsocijalističkom postmodernizmu. U raspravama ruskog postmodernizma su tumačena dela Soc - arta (Komar i Melamid), Kosolapova, Kabakova, Bulatova, Olega Kulika i Aleksandra Brenera.
Prof. Dr Miodrag Šuvaković

Dovoljno za potrebe ovako opsežnog dela autorka uvodi čitaoca u duhovni i kulturni kontekst, baveći se i ruskim idolopoklonstvom i kultom mske duše i duha, kao i predlažući mehanizam delovanja razvoja obrazaca Zapada najpre na rusku umetnost, a potom i politiku u toku preobražaja od carske do moderne Rusije. Primenljivost zaključaka i na savremenoj uporedivoj situaciji tranzicije i repozicioniranja u odnosu na svet je očigledna. Pisana na način koji odgovara postmodernoj teorijskoj platformi odakle se kreće u iščitavanje istorije, knjiga će naći čitaoce među najraznorodnijim profesionalnim i socijalnim krugovima - teoretičarima i istoričarima umetnosti, slavistima, Ijudima Studija kulture.
Prof. Dr Nevena Daković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Postmodernizam , Avangarda , Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Umetnost

Izdavač: Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu; 2008; Broširani povez; latinica; 24 cm; 310 str.; 978-86-82101-33-8;