knjizara.com
Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja
kako se isceliti od distanciranih, hladnih ili sobom zaokupljenih roditelja

Lindzi Gibson (autor)

Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja
1215 din
Stara cena: 1350 din
U korpu

Ukoliko ste odrasli uz emocionalno nezrelog, nedostupnog ili sebičnog roditelja, moguće je da u vama tinjaju osećanja besa, usamljenosti, izdaje i napuštenosti. Možda se sećate svog detinjstva kao perioda kada vaše emocionalne potrebe nisu bile ispunjene, kada vaša osećanja nisu bila prihvaćena, ili kada ste na sebe preuzimali odgovornosti na nivou odrasle osobe u pokušaju da nadomestite ponašanje vašeg roditelja. Ove rane mogu da zacele, a vi možete da nastavite dalje sa svojim životom.

U ovoj zaista transformativnoj knjizi, klinički psiholog Lindzi Gibson objašnjava destruktivnu prirodu roditelja koji su emocionalno nezreli ili nedostupni. Videćete kako ov

i roditelji stvaraju osećaj zanemarenosti kod dece i otkrićete načine na koje možete da prevaziđete bol i zbunjenost koji su nastali tokom vašeg detinjstva. Oslobađanjem od emocionalne nezrelosti vaših roditelja, možete vratiti svoju pravu prirodu, uspostaviti kontrolu nad svojim reakcijama prema njima i izbeći razočaranje. I najzad, naučićete da stvarate nove, pozitivne odnose, kako biste mogli da izgradite bolji život.“Čitajući knjigu „Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja” osećaćete se manje usamljeno – i u ulozi deteta, i u ulozi roditelja. Neadekvatno emocionalno hranjenje je široko rasprostranjen, ponavljajući fenomen, a autorka nam daje način kako da mu oduzmemo snagu i pomognemo i sebi i onima koje volimo. Produbljivanjem svesnosti o procesima koji su pozadina naših tekućih zbunjenosti, možemo bolje da razumemo i svoje roditelje i dete u nama koje žudi za onim što mu je uskraćeno, pa nas iznova zapliće u slične emocionalne čvorove u svim našim odnosima.”

Snežana Volic, MA Geštalt psihoterapeut„Kao školski psiholog, svakodnevno se susrećem sa posledicama ponašanja i vaspitavanja od strane emocionalno nezrelih roditelja – razgovaram sa njihovom decom, vidim uzroke i posledice, razgovaram sa roditeljima, pa čak i sa njihovim roditeljima… Vidim transgeneracijsko prenošenje pogubnih obrazaca, ali nemam način (osim u indikativnim slučajevima, upućivanjem na psihoterapiju ili savetovanje) da to promenim. Sve do pojave ove knjige. Imao sam običaj da se složim sa roditeljima da ’ne postoji knjiga o dobrom roditeljstvu’. Posle ove knjige Lindzi Gibson, ta izjava više ne stoji. Da li će vas ona učiniti boljim roditeljem i osobom – ako je pročitate i razumete – svakako! Ali, postoji uslov – morate biti hrabri: zaboravite prošlost, suočite se sa sadašnjošću, da biste kreirali bolju budućnost – vašu i/ili vaše dece. Ako vas je ova knjiga prodrmala, uznemirila, zabrinula ili vas tera na akciju – postigla je cilj i obavezuje vas da dobro promislite – želite li boljitak u svom i u životu svojih najbližih, jer sada znate kako treba da reagujete kada se pojavi problem; tako ćete učiniti svoj i tuđe živote srećnijim i ispunjenijim – ova knjiga će vas uveriti da to zaslužujete i da vam to pripada.”

Nikica Stanojković, psiholog

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Porodični odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Finesa; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 241 str.; 978-86-6303-062-6;