knjizara.com
Od slika o drugome ka poetici - Stvaralaštvo Dragutina J. Ilića

Željko Milanović (autor)

Od slika o drugome ka poetici - Stvaralaštvo Dragutina J. Ilića
rasprodato

„U ovom radu pokušaćemo da se bar približimo kritičnom trenutku oslobađanja od diskursa zaborava Dragutina J. Ilića, oslobađanju od slike neprekidno Drugog u srpskoj književnosti na razmeđi 19. i 20. veka.
Metodologija, koja, verujemo, oslobađa od tereta zaborava i vodi ka poetici proznog stvaralaštva Dragutina J. Ilića jeste interdisciplinarne prirode i već duže vreme je prisutna u nauci o književnosti pod nazivom imagologija. Odlučujemo se za

imagologiju jer ono što se određuje kao specifični predmet interesovanja imagologije – istraživanje konstrukcija Drugosti (prvenstveno Drugog u konceptima nacionalih karakterizacija) u književnoj praksi – prisutno je u velikoj meri u prozi Dragutina J. Ilića. Izmenjivost Drugog, menjanje odnosa prema njemu i postepeno napuštanje koncepta Drugog u strukturi dela vodi nas ka jednoj mogućoj analizi Ilićevog dela.
Dragutin J. Ilić, taj ’poslednji romantičar’, blizak je nama jer ponovno jačanje strategija etniciteta u procesu globalizacije postaje naše zajedničko iskustvo. Fenomen ’etničkog preporoda’ u zemljama Istočne Evrope s kraja 20. veka, paradoksalni proizvodi globalizacije, kao što je ponovo pronađena kulturna razlika, postaju lakše razumljivi imagološkim čitanjem dela srpskih pisaca druge polovine 19. veka, kao i dela Dragutina J. Ilića.“ (Željko Milanović)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poetika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2009; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 184 str.; 978-86-519-0424-3;