knjizara.com
Poezija i poetika Milana Dedinca
zbornik radova

Poezija i poetika Milana Dedinca
1210 din
U korpu

Zbornik Poezija i poetika Milana Dedinca nastao je u okviru projekta Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst, a sedamnaesti je po redu u ediciji Nauka o književnosti: Poetička istraživanja. U zborniku se sabira trideset radova raspoređenih u pet tematskih celina koje su usmerene na tumačenje raznorodnih aspekata Dedinčevog dela. Na kraju zbornika dat je i Foto-blok koji čine neke od najznačajnih fotografija iz života Milana Dedinca, kao i reporodukcije naslovnih strana prvih izdanja njegovih dela i ilustracija koje su ih pratile.
Prvi te

matski blok čine tekstovi posvećeni pre svega poetičkim pitanjima, kao i mestu poezije ovoga pesnika na razvojnoj lestvici srpske lirike. O tome pišu Jovan Delić i Radovan Vučković, Petar Pijanović pažnju usmerava na kulturne uticaje, Aleksandar Jerkov u kontekstu Dedinčeve poetike tumači motiv zaborava, dok Aleksandar Petrov i Bojan Jović sagledavaju mesto ovog pesnika u nadrealističkom krugu, odnosno u sveukupnim radikalnim preokretima koje je donela srpska avangarda.
U drugoj tematskoj celini autori svoju pažnju usmeravaju na različite osobenosti Dedinčevog dela: Dragan Hamović tumači Dedinca u kontekstu „stražilovske linije“ srpske poezije, Vladimir Gvozden objašnjava genezu ideje čiste lirike, Biljana Andonovska pažnju usmerava na Dedinčev „nadrealizam sa komentarima“, a Nebojša Lazić upućuje na interakciju romantizma i nadrealizma. Jelena Novaković i Vesna Elez ispituju dijalog koji Milan Dedinac vodi sa francuskim pesnicima, pre svega sa Arturom Remboom.
Raznorodnim tumačenjima čuvene Dedinčeve poeme Javna ptica posvećeno je treće poglavlje zbornika (Bojana Stojanović Pantović, Tihomir Brajović, Sonja Čabrić i Sonja Veselinović), a u tekstovima Aleksandra Jovanovića i Jelene Milinković ukazuje se i na osobenost i značaj Pesmama iz dnevnika zarobljenika broj 60211. U tekstovima koji čine četvrtu tematsku celinu zbornika autori tumače raznovrsne specifičnosti, odnosno pojedine motivsko-tematske aspekte i jezičko-stilske karakteristike Dedinčeve lirike: motive sunca i mora (Svetlana Šeatović Dimitrijević), detinjstva (Valentina Hamović), samoće (Zorana Opačić), putopisne elemente (Slađana Jaćimović), simboliku vetra (Persida Lazarević di ?akomo), jezičke i stilske osobenosti (Aleksandar Milanović). Poslednja tematska celina zbornika zaokružuje sveobuhvatno i mnostruko tumačenje poezije ovog srpskog pesnika. O vezama između Dedinca i drugih pesnika pišu Goran Korunović, Marko Avramović i Branko Vraneš, Sanja Paripović analizuje pesmu „Noć duža od snova”, a Mina ?urić izdvajaja elemente dramskog u poeziji i poetici Milana Dedinca.
Zbornik Poezija i poetika Milana Dedinca sabira u sebi raznorodna poručavanja dela ovog pesnika i to sa različitih poetičkih, kao i interdisciplinarnih pozicija. Otuda je on dragocen doprinos tumačenju ovog značajnog srpskog pesnika prošloga veka, koji je dugo nepravedno ostao bez dubljeg i sistemskog čitanja i tumačenja. Sagledavajući Dedinčevo delo iz različitih aspekata, učinjen je značajan doprinos njegovom sveobuhvatnom tumačenju i dodatno rasvetljen značaj ovog pisca i njegovo mesto u razvoju srpske poezije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poetika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2014; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 604 str.; 978-86-7095-203-4;