knjizara.com
O fotografiji

Suzan Sontag (autor)

O fotografiji
rasprodato

Knjiga Suzan Sontag “O fotografiji” stekla je kultni status ubrzo poslepojavljivanja 1977. godine, kao “briljantna analiza o suštinskim promenama koje su fotografske slike napravile u načinu na koji posmatramo svet i sebe same u poslednjih 140 godina” - kako je naveo “Washington Post Book World”.
Sadrži šest eseja, počev od prvog “U Platonovoj pećini”, a završava se “Kratkom antologijom citata”.
Jedan najznačajnijih kritičara umetnosti i fotografije Džon Berger naveo je da je Suzan Sontag “napisala knjigu velikog značaja i veoma originalnu... Sve buduće rasprave i analize o

ulozi fotografije u društvima bogatim masovnim medijima sada su u obavezi da počnu od ove knjige”.
Prema navodima Suzan Sontag 1977. godine, “sve je započelo jednim esejom - o nekim pitanjima, estetskim i moralnim, koje nameće sveprisutnost fotografskih slika, ali što sam više razmišljala o tome šta su fotografije, to su one postajale složenije i davale više za naslućivanje. Tako je iz jednog eseja nastao drugi, a iz tog drugog (na moje čuđenje) još jedan, i tako dalje – niz eseja, o značenju i razvoju fotografija – sve dok nisam otišla dovoljno daleko da se argument koji sam skicirala u prvome, a obrazlagala i udaljavala se od njega u sledećim esejima, mogao sažeti i proširiti na teorijski način i tako zaokružiti”.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Umetnička fotografija
Ostali naslovi iz oblasti: Fotografija

Izdavač: Kulturni centar Beograda; 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 196 str.; 978-86-7996-038-2;