knjizara.com
Noć zlatne leptirice

Tarik Ali (autor)

Noć zlatne leptirice
rasprodato

Kao završetak panorame epskih razmera započete u mavarskoj Španiji petnaestog veka, radnja ovog petog romana Islamskog kvinteta zbiva se u dvadeset i prvom veku, a premešta se iz Lahora u London, iz Pariza u Peking. Pripovedač jednog jutra dobija telefonski poziv – došlo je vreme da vrati stari dug. Dug naplaćuje Muhamed Aflatun, zvani Platon, plahovit ali nadareni slikar iz otadžbine, gde je ljudsko dostojanstvo srozano do dna.

Ka

ko se priča odvija, upoznajemo Platonovu prijateljicu Alisu Stepford iz Londona, nekadašnju slikarku, a sad vodećeg muzičkog kritičara u Njujorku; potom Zločestu Latifu, domaćicu iz Islamabada koja je zbog svoje ljubavi prema generalima primorana da pobegne u Pariz, gde preko noći postaje ljubimica pomodnih salona, okupljališta intelektualaca koji je prozivaju Didroom islamskog sveta; a tu je i Đindje, zvana Zlatna leptirica, prva pripovedačeva ljubav.

U ovu hroniku savremenog života utkana je i pripovest o burnoj prošlosti Đindjeine porodice. Njen čuveni predak Du Vensju predvodio je, u devetnaestom veku, pobunu muslimana u Junanu, i gotovo čitavu deceniju vladao je tom oblašću kao sultan Sulejman, iz svoje prestonice Dalija.

Noć Zlatne leptirice otkriva Alija u punom stvaralačkom zanosu, istovremeno maštovitog i inteligentnog, satiričnog i nadahnjujućeg.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 362 str.; 978-86-521-0428-4;