knjizara.com
Na putu ka egzaktnoj antropologiji

Danko M. Jovanović (autor)

Na putu ka egzaktnoj antropologiji
rasprodato

Možda najmisterioznije pitanje moderne nauke je problem trenutka kad se elektrohemijske reakcije u neuronskoj mreži pretvaraju u svest i duh i način na koji se to dešava. Knjiga nudi jedan od mogućih odgovora i on počiva na doslednoj primeni pozitivnih znanja iz savremenih nauka (biologije, fizike, hemije...). Zajednica živih bića se posmatra kao živi sistem u kome se uočavaju univerzalni strukturni elementi koji čine sve žive sisteme, pa i materijalni organizam.Materijal od koga je sazdano društvo je informacija koju poima neuronska mreža živih bića. Tri vrste infor

macija (o sopstvenom stanju, o okruženju i akciji koja će se preduzeti) gradi sistem informatičkih elemenata koji se može uporediti sa Mendeljejevim. Delovi informatičkog materijala ulaze u semantičke odnose za koje se može naći analogija u univerzalnim zakonima fizike i hemije (o održanju energije i materije, 2. zakon termodinamike, struktura atoma itd, itd). Sve ovo dovodi do toga da se može predstaviti novi kosmos nastao na informacijama, a posledica je da se društveni procesi mogu tumačiti kao delovi specifičnog - informatičkog metabolizma. Hipoteza iznesena u knjizi ruši barijeru između, tzv. društvenih i tzv. prirodnih nauka i predstavlja ih kao deo jedinstvenog tumačenja, jedinstvenog kosmosa u kome živimo.
Autor je po obrazovanju (mašinski fakultet i nešto ekonomije) zalutao u problem, ali mu celoživotna posvećenost temi i iskustvo daju pravo da se oglasi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Antropologija
Ostali naslovi iz oblasti: Antropologija

Izdavač: Tercija; 2008; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 294 str.; 978-86-87041-03-5;