knjizara.com
Moje uspomene - audio knjiga

Živojin Mišić (autor)

Moje uspomene - audio knjiga
rasprodato

Vojvoda Živojin Mišić je, nakraju blistave vojničke karijere, počeo da piše svoje uspomene u Parizu, na bolesničkoj postelji. Namera mu je bila da opiše sboj životni put od čobanina u valjevskom selu Struganiku, ispod Maljena i Suvobora, do komandanta srpske 1. armije u velikoj kolubarskoj bici i načelnika štaba Vrhovne komande za vreme savezničke solunske ofanzive 1918. godine, kojom je započeo definititvan slom Centralnih sila.
Zadatak koji je sebi postavio već ozbiljno oboleli i iznemogli vojvoda nije bio ni malo lak, jer je njegov životni put doista bio „duga i teška borba“. Više od četrdeset go

dina proveo je vojničkom mundiru i učestvovao u šest ratova, uzižući se postepeno od najnižeg do najvišeg položaja u sroskoj vojsci, od čina narednika do proslavljenog vojvode, čije je ime ušlo u udžbenike ratne istorije država skoro na svim kontinentima. Za sve to vreme zadržao neobičnu skromnost i lik pravog narodnog vojskovođe, čak i onda kada je postao legenda ne samo u Srbiji, već i daleko van njenih granica.
dr Savo Skoko

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkanski ratovi , Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; 978-86-519-0742-8;