knjizara.com
Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog
Zbornik radova

Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog
1650 din
U korpu

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja objavljen je zbornik radova Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog koji su zajednički uredili dr Svetlana Šeatović, naučni savetnik i dr Bojan Čolak, viši naučni saradnik.
Kolektivna monografija rezultat je prošlogodišnjeg naučnog skupa odeljenja Poetika moderne i savremene srpske književnosti održanog u Trebinju 6. i 7. aprila povodom 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. Ova knjiga je 28. u ediciji Poetička

istraživanja u okviru navedenog projekta, a četvrti kolektivni poduhvat koji Institut za književnost i umetnost posvećuje književnom opusu Miloša Crnjanskog.
Kroz dvadeset i dva naučna priloga književnoteorijski, književnokritički i književnoistorijski sagledan je kako poetički značaj autorovog lirskog stvaralaštva u posleratnoj književnosti, tako i unutar genetičke linije dvadesetovekovnog srpskog pesništva. Istaknuti poznavaoci srpske poezije, ali i mlađi saradnici, tumačili su i pojedinačna problemska mesta: poetički dijalogizam poezije i komentara, žanr elegije, himne i ode, poetiku groteske, rodoljubivo i političko pesništvo, pesničke hronotope, odnos prema ratu, revoluciji, zavičajnosti. Hermeneutičkim gestom zahvaćena je i široka književna baština M. Crnjanskog od srednjovekovnog do mediteranskog duha, kategorije rodnosti i erotskog, kao i perspektive komparativnog čitanja M. Crnjanskog prema delu M. Krleže, I. Andrića, te radiofonska adaptacija Lirike Itake. Posebno poglavlje posvećeno je lingvostilističkim aspektima Crnjanskovog pesništva i značaju autorove esejističke reči za razvoj verlibrizma u srpskoj poeziji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Miloš Crnjanski
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2023; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 532 str.; 978-86-7095-305-5;