knjizara.com
Menadžment ljudskih resursa
apologija humanog kapitala

Zvonko Sajfert (autor)

Menadžment ljudskih resursa
rasprodato

Ljudski resursi, njihov razvoj, motivacija i zadovoljstvo poslom postaju glavno oruđe konkurentske prednosti na izrazito globalnom i probirljivom svetskom tržištu. Borba za talente postaje najoštriji oblik konkurencije, tako da ga neki označavaju kao ekonomski svetski rat koji će obeležiti treći milenijum.
U teoriji i praksi manadžmenta ljudskih resursa, personalni menadžment predstavlja složeni proces planiranja, organizovanja, upravljanja, odlučivanja, finansiranja i praćenja razvoja ljudskih resursa i diversifikacije ljudskih resursa privrede, društva, institucija i organizacija. Menadžment lj

udskih resursa «determiniše» radnu i poslovnu efikasnost i dugoročnu stabilnost ljudskih resursa, što je od posebne važnosti za turbulentna okruženja. Menadžment ljudskih resursa je značajan gotovo za sve menadžere: od operativnog do globalnog menadžmenta. Menadžeri moraju da znaju da rade sa ljudima, da znaju da motivišu ljude za rad, da znaju da preduzmu mere za zaustavljanje odlaska ljudskih resursa, da znaju ljude da unapređuju i nagrađuju, da znaju ljude da uče da rade efikasnije i odgovornije i da znaju da unaprede međuljudske odnose na poslu, da znaju da pohvale i uteše ljude, da znaju kada treba otpustiti s posla i kada treba dovesti (u preduzeće, organizaciju, instituciju), da znaju da razviju formalnu strategiju razvoja ljudskih resursa u skladu sa strategijom razvoja preduzeća i da znaju da ekipiraju programe obuke ljudskih resursa i inovacije znanja. Prema tome, razvoj menadžmenta je uslovljen razvojem menadžmenta ljudskih resursa i obrnuto.
Kao izraz tih novih promena nastao je menadžment ljudskih resursa, nove filozofije i prakse menadžmenta, koja upozorava da način na koji se upravlja ljudskim resursima postaje krucijalan za dugoročnu konkurentsku prednost, razvoj i opstanak preduzeća. Praksa vrhunskih kompanija pokazuje da svi aspekti menadžmenta ljudskih resursa - način pribavljanja, osposobljavanja, selekcije, motivisanja, nagrađivanja, napredovanja, razvoja i permanentnog obrazovanja -mogu da pomognu organizaciji da poveća svoju konkurentsku sposobnost i uspesnost.
Vrhunske kompanije u svetu ne zapošljavaju ništa bolje ni stručnije ljude, pa ipak sa njima postižu izuzetne rezultate. One imaju samo mnogo bolje metode i sisteme, kojima podstiču njihov razvoj i ponašanje zaposlenih. Ovom knjigom želim da smanjim tu razliku i da nam ljudski resursi krenu ka svetu uspešnih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Menadžment ljudskih resursa , HRM
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Tehnički fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu; 2006; Broširani povez; latinica; 24 cm; 293 str.; 86-7672-057-6;