knjizara.com
Manje od igre više od života

Momir Bulatović (autor)

Manje od igre više od života
rasprodato

Momir Bulatović je svoje političko bivstvovanje, dugo više od tri decenije, od studentskih dana pa do premijerskih i predsedničkih položaja, počeo je da objavljuje već 1991. U knjizi ,,Manje od igre – više od života“, Bulatović je krenuo od avgusta 1988. godine – kada su počele ,,prve bujice skupova solidarnosti“ sa Srbima i Crnogorcima na Kosovu, pa ispleo svojevrsnu, autentičnu, osobenu priču o velikim političkim i društvenim promenama, koje su se zbile u tri naredne godine.

To su dragoceni zapisi o preporodu, rađanju jedne nove, nekomunističke, slobodnije i slobodoumnije, višepartijske i demokratske crnogorske države.

„Na razmeđu politič

kih svijetova, na crnogorskoj političkoj sceni se pojavila ne tako malobrojna skupina mlađih ljudi koji su izborili pravo da predvode i usmjeravaju toliko željene i neophodne promjene” – upisao je Bulatović u predgovoru svoje knjige, septembra 1991. godine. On je i tada znao da ,,istina koju vidimo i saopštimo nije opšta i jedina, već samo jedna od mogućih“. Iskren do iskapa duše i sam priznaje ,,ranjivost cjelokupnog teksta“.

No, i ako ima te ranjivosti, ili manjkavosti, ako nije složena cela mapa burnih zbivanja i ne osvetljavaju je reflektori istorijske dokumentovanosti, ovaj rukopis nosi celu jednu ogrlicu pravovernih događaja, ličnosti i mesta, iz koje se može prepoznati uzlet jedne nove mlade političke generacije, veoma darovite, koja je osvežila već izbrazdalo lice crnogorske politike.

Šta se sve posle razmotavalo i zapetljavalo, kojim su putevima zakoračili glavni akteri prevrata i sveukupno crnogorsko i jugoslovensko društvo, poznato je.

Bulatović je u sve te mene ugradio mnogo.

I samog sebe.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Vukotić media; 2021; ćirilica; 25 cm; 221 str.; 978-86-81510-31-5;